Microsoft preselio regionalno sedište iz Zagreba u Beograd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Poslovni dnevnik objavio je da je Microsoft svoje regionalno sedište premestio iz Zagreba u Beograd. U Microsoftu su na upit zašto je došlo do te promene odgovorili da je regionalno središte kompanije bilo i ostalo u Minhenu.

Međutim, iako Minhen u širem smislu važi za softverskog diva, za jadransku regiju Zagreb je dugo bio ključna lokacija. S druge strane, Boris Žitnik, direktor agencije IDC Adriatics, kaže da je Srbija trenuno primamljivija za inostrana ulaganja, posebno u visoku tehnologiju, nego što je to Hrvatska. "Ne čudi me što velike informatičke kompanije ispituju i optimizuju poslovanje stavljajući naglasak u svojoj operativi na Beograd, a ne na Zagreb, jer je Srbija pronašla mnogo načina da privuče takve investicije", kaže Žitnik i dodaje da su takva kretanja loša za hrvatsku ekonomiju jer je informatičko tržište u Hrvatskoj znatno veće nego u Srbiji pa bi u tom smislu bilo logično da je interes veći za Zagreb nego za Beograd.

Uprkos tome, Srbija se posljednjih godina profilirala kao jedan od glavnih Microsoftovih centara razvoja. Dok je u Hrvatskoj fokus bio na razvoju tehnoloških parkova kako bi se razvijale kompanije koje rade na Microsoft tehnologijama, u Srbiji je još pre šest godina investirao vlastiti novac i otvorio razvojni centar u kojem su se do sada programirale komponente za Windowse 7, SQL 2008 i Office 2010. U tom centru, kakvih softverski div ima ukupno 20 na svetu, Microsoft zapošljava čak 44 programera. Povrh toga u toku je konkurs za više od 13 novih pozicija, a programerima se nudi rad na nizu kreativnih projekata.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Poslovni.hr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,