Microsoft testira kripto-novčanik za Edge browser

Ako je suditi po slikama iz nove beta verzije browser-a, Microsoft testira ugrađeni kripto-novčanik za Edge. Za sada je ova funkcija izgleda striktno za internu upotrebu, a otkrio ju je Twitter korisnik @thebookisclosed, koji ima zavidnu istoriju otkrivanja onemogućenih funkcija u različitim verzijama Windows-a.

PCPress.rs Image

Ovo bi bila samo jedna od mnogih funkcija koje su vezane za novac i šoping koje je Microsoft ubacivao u Edge, od kada je on pre nekoliko godina prebačen na Chromium. Međutim, većina njih nije baš slavno prošla. Na primer, krajem 2021. godine, kompanija se suočila sa negativnom reakcijom korisnika nakon što je u Edge dodala funkciju kratkoročnog finasiranja, „kupi sada, plati kasnije“. Zatim tu su opcije za prikaz kupona, poređenje cena i pop-up prozori za povraćaj novca koje generiše Shopping u Edge-u). Mnoge od ovih funkcija se automatski sinhronizuju među računarima kada se ulogujete sa Microsoft nalogom, pa se podrazumevana mašina za pretragu, kao i mnoge od tih funkcija moraju ručno menjati i isključivati.

Pročitajte i:  Apple je napravio alatku za AI slike  

Prema dostupnim snimcima ekrana, kripto-novčanik deluje kao da je integralni deo Edge-a, što znači da je dostupan bez instaliranja nekih ekstenzija, kao i da može da se upotrebljava za različite kriptovalute. Navodi se i da čuva zapise o transakcijama, kao i da prati vrednosti kriptovaluta. Isključivo vlasništvo nad kripto-novčanikom ima korisnik, što znači da Microsoft neće moći da pomogne ukoliko zaboravite pristupne podatke.

Bilo da ovu opciju smatrate korisnom ili samo još jednim nepotrebnim dodatkom, Microsoft će sa njom definitivno ohrabriti mnoge korisnike da počnu da istražuju svet kriptovaluta. To može da bude dobro, ali će istovremeno da predstavlja i nov izvor „žrtava“ za maliciozne hakere… Naravno, pošto je u pitanju sam test funkcija, možda od nje neće biti ništa – ona možda nikad neće doći do verzije koja će zaista biti ugrađena u finalnu verziju Edge-a, što znači da možda nikad neće biti objavljena.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,