BIZIT plus

Huawei zamenio delove zabranjene u SAD

Huawei Technologies zamenio je više od 13.000 delova u svojim proizvodima koji su bili pogođeni trgovinskim sankcijama SAD, rekao je osnivač kineskog tehnološkog giganta, prema transkriptu govora koji je u petak objavio kineski univerzitet.

PCPress.rs Image

Velika zamena

Prema transkriptu februarskog govora koji je objavio Šangajski Jiao Tong univerzitet, Ren Zhengfei je rekao da je Huawei u protekle tri godine zamenio 13.000 komponenti domaćim kineskim zamenama i redizajnirao 4.000 štampanih ploča za svoje proizvode.

On je rekao da se proizvodnja štampanih ploča “stabilizovala”.

Ove primedbe, koje Reuters nije mogao nezavisno da proveri, pružile su prozor u napore Huawei da se vrati od američkih trgovinskih ograničenja. Od 2019. godine, Huawei, glavni dobavljač opreme koja se koristi u 5G telekomunikacionim mrežama, bio je meta uzastopnih rundi kontrole izvoza u SAD.

Te kontrole su prekinule snabdevanje Huaweija čipovima iz američkih kompanija i pristup američkim tehnološkim alatima za dizajniranje sopstvenih čipova i njihovo proizvodnju od strane partnera. Bidenova administracija je prošle godine takođe zabranila prodaju nove Huawei opreme u SAD.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju

Ren je to rekao u razgovoru sa kineskim stručnjacima za tehnologiju 24. februara, saopštio je univerzitet. Univerzitet je u petak objavio transkript na svojoj veb stranici. Predstavnik Huawei sa sedištem u SAD nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Ren je rekao da je Huawei uložio 23,8 milijardi dolara u istraživanje i razvoj 2022. godine, a „kako se naša profitabilnost bude poboljšavala, nastavićemo da povećavamo potrošnju na istraživanje i razvoj“.

Osnivač je rekao da je kompanija izgradila sopstveni sistem planiranja resursa preduzeća, nazvan MetaERP. Pokretanje u aprilu, pomoći će u vođenju svojih osnovnih poslovnih funkcija, uključujući finansije, lanac snabdevanja i proizvodne operacije.

Ren je rekao da Huawei  nema planove da lansira rivala veoma popularnom modelu velikog jezika AI ChatGPT, ali je rekao da Microsoft Corp koji podržava OpenAI programera aplikacije, neće biti jedini dominantni igrač. Rekao je da se Huawei fokusira na to da bude „osnovna platforma računarske snage“ AI.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: