BIZIT plus

Microsoft više neće dozvoljavati korišćenje Android aplikacija na Windows-u

Microsoft ukida podršku za Android aplikacije na Windows-u.

PCPress.rs Image

Windows 11 – prestaje podrška Android aplikacijama putem Amazon Appstore-a

Kompanija je saopštila da će prekinuti funkcionalnost Windows Subsystem for Android (WSA), koja je bila osnova Amazon Appstore-a na Windows 11. Prvi put najavljena 2021. godine, podrška za Android aplikacije smatrana je potezom za odbranu od rastuće konkurencije Chromebook-a i MacBook-a, koji su korisnicima nudili jednostavne načine za korišćenje mobilnih aplikacija – nešto što Windows nema zbog toga što više nema svoj mobilni operativni sistem. Međutim, usvajanje je ostalo sporo i nije postojao interes ni kod korisnika ni kod programera za ovu inicijativu.

Microsoft reaguje na “razvijajuće potrebe korisnika” najnovijom odlukom 

“Kao deo našeg posvećenja zadovoljenju razvijajućih potreba korisnika, povremeno ažuriramo naše proizvode,” citira izveštaj portparola Microsoft-a. Rekli su da, iako WSA odlazi zauvek, Microsoft “i dalje ostaje posvećen otvorenoj platformi i ekosistemu”, i kompanija će nastaviti da “donosi najbolje iskustvo i aplikacije na Windows”.

Zašto bi Microsoft to mogao da uradi

Iako nije odmah jasno na šta Microsoft aludira, ne postoje praktično mnoge opcije za Windows 11. Budući da Windows Phone više ne postoji, Microsoft se mora osloniti na druge mobilne platforme kako bi mogao da ponudi besprekorno iskustvo PC-mobilnog na Windows 11. Osim ako nas Apple ne iznenadi partnerstvom sa Microsoftom kako bi ponudio iOS aplikacije – što verovatno nikada neće biti, Redmondski gigant ima samo Android. Ali Microsoft prekida podršku (čitaj: zatvara vrata) za rad Android aplikacija na Windows 11 tako što ukida WSA.

Pročitajte i:  Microsoft konačno donosi podršku za tastature i miševe za Xbox Cloud Gaming naslove

WSA je bila osnovna komponenta Amazon Appstore-a i bilo kojih drugih Android prodavnica aplikacija koje su možda bile u razvoju. Lansiran 2021. godine, Amazon Appstore je imao neke Android aplikacije, ali katalog nikada nije mogao da raste. Microsoft je takođe ponudio neke Android aplikacije putem Microsoft Store-a, što je iskustvo učinilo malo komplikovanijim. Iako su korisnici mogli da preuzimaju i koriste Android aplikacije na svojim računarima bez potrebe za telefonom svaki put, Amazon Appstore nije bio potpuna Play prodavnica i pružao je razočaravajuće iskustvo.

Šta mogu da urade korisnici

Oni koji imaju Android aplikacije instalirane putem Amazon Appstore-a mogu ih koristiti do 5. marta 2025. Amazon je rekao da njegova Appstore i pridružene aplikacije više neće biti dostupne u Microsoft Store-u, dok developeri ne mogu slati nove aplikacije u Amazon Appstore na Windows 11.

Izvor: Techlusive

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *