Microsoft Whiteboard – korisna alatka za saradnju

Microsoft Whiteboard je digitalna verzija bele table za pisanje i crtanje, pa tako deli mnoge opcije sa svojim nešto primitivnijim prethodnikom, te po njoj može i da se crta, a kako bi se sa ostalim članovima tima podelile ideje i koncepti.

PCPress.rs Image

Ono po čemu se Microsoft-ova digitalna tabla najviše razlikuje od obične bele table je to što može da sačuva prethodni rad, pa tako nije potrebno da se tabla fotografiše, te da se fotografija čuva kao dokaz o onome što se osmislilo. Pojavila se 2015. godine, da bi do 2017. postala jedna od najkorišćenijih aplikacija u okviru Surface Hub-a, što je i logično, budući da je Hub i osmišljen kao alatka za saradnju. U maju 2017. tim koji je kreirao aplikaciju dodao je i opciju za saradnju u realnom vremenu, te su zahvaljujući tome omogućeno i učestvovanje na daljinu, tako da i oni koji se ne nalaze u istoj prostoriji mogu da doprinesu razvijanju neke ideje.

PCPress.rs Image

Microsoft je u 2018. godini spremio još jedno iznenađenje koje je u vezi sa Microsoft Whiteboard aplikacijom, a ideja je da se ova sa Surface Hub uređaja prenese i na ostale, te da se grupna kreativnost iz sala za konferenciju otpremi i na desktop, laptop i tablet uređaje koji su podržani Windows 10 operativnim sistemom. Prva verzija aplikacije pojavila se u Microsoft-ovoj online prodavnici u decembru 2017, te je od tada dobila nekoliko ažuriranja, pa je nakon pet meseci dovoljno pouzdana da bi mogla da se koristi i u okviru važnih projekata.

Pročitajte i:  Microsoft ukida instalaciju Windows aplikacija sa veba, ponovo

Aplikacija može da se preuzme iz Microsoft Store-a, a kada se prvi put otvori na nekom uređaju automatski se povezuje sa Microsoft nalogom korisnika. Odmah na početku korisnik dobija default tablu, te mogućnost da otvori još jednu. Svaka otvorena tabla ima dodatne opcije, kojima se pristupa preko posebnog menija. Korisnik dobija i opciju pozivanja ostalih članova tima, te sa njima može da se poveže preko mejla, ili tako što kopira pozivni link, te ga prosledi preko bilo kojeg servisa za komunikaciju.

PCPress.rs Image

U donjem delu prozora aplikacije nalaze se i dodatne opcije/funkcije: Undo, Redo, Finger Inking (koji funkcioniše i kada se koristi miš), Pens (Black, Red, Blue, Green, Rainbow, Galaxy, Highlighter, Eraser, Selector, Ruler), Send Feedback, Zoom, te Settings. Pored opcija za pisanje i crtanje, tu je i mogućnost otpremanja gotovih slika na aplikaciju, koje potom mogu dalje da se razrađuju.

Bilo da se koristi u okviru nekog poslovnog projekta, ili samo za zabavu, Microsoft Whiteboard aplikacija nudi brojne opcije za razrađivanje ideja, te načine na koje te ideje mogu da se podele sa saradnicima.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,