Midjourney za umetnike: Još realnije AI slike

Stvaranje umetnosti nije sterilan, robotski proces. Zbog toga zbunjuje što pojedini eksperti govore o AI sistemima koji bi mogli da zamene slikare, fotografe, pisce, čak filmadžije. Midjourney v5.2 na primer nudi nove opcije uz pomoć kojih će AI slike izgledati još realističnije.

PCPress.rs Image

Midjourney je još pre nekoliko meseci privukao pažnju ljubitelja lepih stvari. Nekoliko umetnika je to probalo da iskoristi. Od kraja 2022. godine su počeli da generišu snimke iz filma koji ne postoji, i to baš uz pomoć ovog sistema. Trend su nazvali „AI filmografija“, ali rezultat nije ništa više od simpatičnih slika.

Nekima se ideja o veštački stvorenim fotografijama ne dopada – o opasnosti od širenja deepfake laži se govori već neko vreme, pa je Microsoft još 2020. godine objavio da radi na tehnologiji koja se bori protiv širenja dezinformacija ovog tipa. Sistem funkcioniše tako što analizira video i foto sadržaja u potrazi za manipulacijama, a ponela je ime Video Authenticator. Google planira sličan potez, najviše zbog uspona AI servisa i chatbotova.

Pročitajte i:  AI testira reklame za vozila
PCPress.rs Image

Radi se o tri Google funkcije koje su napravljene da prepoznaju prizore koji nisu stvarni, već generisani uz pomoć AI alata. Njihov zadatak je da odrede da li je poreklo neke fotografije zasnovano na realnim događajima, a one koje se prepoznaju kao proizvodi AI „umetnika“ će u rezultatima pretraga biti posebno označene.

Midjourney v5.2 s druge strane pravi nove opcije zahvaljujući kojima AI prizori izgledaju još stvarnije. Korisnici su dobili “Zoom” taster koji zumira fotografije, te “Make Square” koji oko postojeće slike kreira dodatne materijale tako da se dobije 1:1 square aspect ratio. Tu su i drugi značajni dodaci koji čine da lažne fotografije izgledaju kao prave.

Mnogi brinu o tome da nove Midjourney funkcije nisu u skladu sa zakonima etike, pa traže nova rešenja koja bi zadovoljila i one umetnike koji umetnosti pristupaju tradicionalno, drugim rečima – onim fotografima koji su zaista talentovani.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,