ERP 2024

Mikrobi na Marsu: Početak kolonizacije

Novi naučni rad, koji pojedini eksperti opisuju kao kontroverzan, tvrdi da bi Mars trebalo „inficirati“ mikroorganizmima sa Zemlje, a kako bi se stvorili povoljni uslovi za kolonizaciju.

PCPress.rs Image

Kada se govori o kolonizaciji Marsa prosečan građanin obično prvo pomisli na ljudsku koloniju sastavljenu od uglednih pojedinaca od kojih je svaki ekspert na određenom polju, ali bi istina mogla da bude nešto drugačija, pa bi sa zemlje na Crvenu planetu prvi mogli da stignu mikrobi. Naime, naučni rad koji je nedavno objavljen u magazinu FEMS Microbiology Ecology raspravlja upravo o tome, pa se tvrdi da je neophodno da mikroorganizmi poput bakterija, virusa i gljivica prvi stignu do strane planete, budući da su i na Zemlji odgovorni za mnoge vitalne procese. Eksperti ističu da život koji poznajemo ne može da postoji bez korisnih mikroba, pa bi za opstanak na neplodnim planetama bilo neophodno da se i ovi organizmi ponesu u nove kolonije.

PCPress.rs Image

Oprema koja se šalje u kosmos se pre lansiranja obavezno sterilizuje, a zbog toga što je neophodno da se svi mikroorganizmi unište kako ne bi uticali na ekosisteme o kojima čovek pokušava da sazna više. Upravo je zbog toga pomenuti naučni rad kontroverzan, budući da se tvrdi da su mikroorganizmi neophodni za teraformiranje Marsa, pa ostaje da se vidi hoće li sićušni Zemljani jednog dana postati i prvi stanovnici Marsa.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,