Milenijalce pomažu bake i deke pre nego roditelji

Nova studija, koja je rađena u Velikoj Britaniji, otkrila je da će babe i dede verovatnije pružiti finansijsku podršku svojim unucima, i to dva puta, u odnosu na roditelje. Jedan od deset baka i deka je svojim unucima dao sumu novca, s prosekom od 15.000 funti, a gotovo polovina novčanih pomoći je bila u svrhu kupovine nekretnine, prema rečima OneFamily, kompanije koja pruža finansijske usluge iz Brighton-a.

PCPress.rs Image

Sledeći najpopularniji razlog zbog kog će bake i deke izdvojiti novac za svoje unuke je bio da otplate dugove, kao što su studentski krediti. Četvrtina onih koji su svojim unucima ponudili da redovno plaćaju školarine, zaista je i dala novac za tekuće troškove obrazovanja ili obuke.

Patrick Connolli, finansijski savetnik i planer u Chase de Vere, smatra da se roditelji i dalje mogu suočiti sa finansijskim opterećenjima, dok će bake i deke najverovatnije “dobiti najveće nagrade od spektakularnog rasta cena koje smo videli u oblasti stambenog vlasništva u Velikoj Britaniji u prošlim decenijama” i uživaju siguran prihod od kvalitetnih penzija.

U Srbiji nije sprovedeno ovakvo istraživanje, ali je sigurno primenjivo, s obzirom da možemo da se poistovetimo sa činjenicom da su roditelji finansijski opterećeniji, i činjenica je da bake i deke pomažu finansijski svoje unuke. Međutim, količina novčane pomoći je mnogo manja, i srpski milenijalci, u većini, nisu u prilici da traže novčanu pozajmicu od svojih baka i deka u iznosu koji je potreban za kupovinu nekretnine.

Pročitajte i:  Google ulaže milijardu dolara u data centar u Londonu

Izvor: Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,