Milionska kazna za Clearview AI koji identifikuje osobe na bazi prepoznavanja lica

Clearview AI je u Velikoj Britaniji kažnjen sa novčanim iznosom od 7.55 miliona funti (9.5 miliona dolara), zbog ilegalnog prikupljanja fotografija britanskih državljana sa društvenih medija i sa web-a. Takođe, kompaniji je naređeno da prestane sa snimanjem korisnika, kao i da obriše sve do sada prikupljene podatke. Razlog za ovakvu odluku je što Clearview ne samo da je mogao da identifikuje te korisnike, već i da efektivno prati njihovo ponašanje i u skladu s tim, ponudi im komercijalne servise.

clearview

John Edwards, poverenik za informacije Velike Britanije, otvorio je 2020. godine, zajedno sa Australijom istragu u vezi Clearview AI sistema. Tokom prošle godine kompaniji je izrečena preliminarna kazna u iznosu od 17 miliona funti (21.4 milion dolara). Tada je navedeno da Clearview AI u bazi podataka sadrži fotografije velikog broja osoba iz Velike Britanije, koje su prikupljene bez njihovog znanja, sa javno dostupnih sajtova, uključujući i društvene mreže.

Navodi se da je kompanija na taj način (ilegalno) prikupila više od 20 milijardi fotografija lica. Nakon prošlogodišnje istrage, Clearview AI ne nudi svoje usluge britanskim kompanijama, ali i dalje koristi lične podatke britanskih državljana. Inače, kompanija prodaje aplikaciju koja može da se upotrebi da se u nju unese fotografija neke osobe, čiji identitet će se tražiti u njihovoj bazi podataka.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Interesantno je da tu aplikaciju koriste mnoge kompanije, kao i agencije koje se bave sprovođenjem zakona, iako su svi znali da je tehnologija prikupljanja podataka, najblaže rečeno, u sivoj zoni.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,