Minecraft: Protiv stresa i anksioznosti

Osamnaestogodišnja Rasha Alqahtani iz Saudijske Arabije pronašla je način da preko video igre Minecraft pomogne svojim vršnjacima, te im ponudi alate za prepoznavanje stresa i anksioznosti.

PCPress.rs Image

Budući da i sama pati od anksioznosti, posebno tokom ispitnih rokova, Alqahtani razume sa čime se nose oni koji trpe zbog ovog problema. Pokušala je da izleči samu sebe, pa je iz toga nastao projekat koji može da pomogne i drugima. Ističe da se u Saudijskoj Arabiji tek od nedavnog govori o mentalnom zdravlju, pa se na posete psihologu još uvek gleda s negodovanjem. Mentalne poteškoće zbog toga mogu dodatno da se pogoršaju, a Svetska zdravstvena organizacija ističe da sve više mladih pati od ozbiljne anksioznosti.

Istina je da ove poteškoće mogu da se leče kognitivno-bihevioralnom terapijom, u ozbiljnijim situacijama i lekovima, a broj slučajeva se povećao od početka pandemije. Minecraft sada može da posluži za uspostavljanje dijagnoze, te prepoznavanje anksioznog poremećaja. Test je uključen u igru, a Alqahtani je napravila video koji podseća na Minecraft: Story Mode. U njemu može da se vidi na koji način igrači biraju avanture i kako na njih reaguju. Na osnovu toga im se dodeljuju bodovi preko kojih se uspostavlja dijagnoza.

Pročitajte i:  Epic Games: Nove besplatne igre za vas

PCPress.rs Image

Alqahtani  je za potrebe Minecraft testa prilagodila Taylorovu skalu anksioznosti, a eksperti ističu da je prednost njenog sistema u tome što ispitanici u igri ne osećaju pritisak, što vodi ka tome da odgovori na pitanja budu tačniji.

Izvor: Smithsonian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,