BIZIT plus

Ministar Jovanović predstavio idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine – CIFIT, u Sjamenu

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, predstavio je danas idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi na srpskom investicionom forumu u okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, u kineskom gradu Sjamenu.

PCPress.rs Image

„Posebno zadovoljstvo je što naši susreti u Sjamenu potvrđuju državnu politiku Republike Srbije koja ima jasno trasiran put kada je reč o tradicionalno prijateljskim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom za koje u narednim godinama očekujemo da će biti još čvršći uz uzlazni trend saradnje u svim oblastima. Republika Srbija sa Narodnom Republikom Kinom neguje odnose pune poštovanja koji su osnovni postulat za izuzetno jake političke, ekonomske i kulturne veze naših naroda“, rekao je ministar Jovanović i istakao da smo značajne rezultate ostvarili u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata u kojima su ključne uloge odigrali izuzetni politički i prijateljski odnosi i podrška predsednika Narodne Republike Kine, Sija Đinpinga i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Ministar Jovanović je predstavio idejni koncpet budućeg Inovacionog distrikta koji je od velike važnosti za dalji razvoj digitalizacije i inovacionog ekosistema u Republici Srbiji.

Pročitajte i:  Inovacioni distrikt: Jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu

„Inovacioni distrikt nalaziće se u Kragujevcu, na samo 140 km od Beograda, gradu koji se u kratkom periodu od začelja tehnološkog razvitka, razvio u srpsku silicijumsku dolinu i važan tehnološko-inovativni centar“, izjavio je ministar Jovanović i dodao da Inovacioni distrikt predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti u Srbiji i u regionu.

PCPress.rs Image

On je rekao da će se Inovacioni distrikt prostirati na 56.000m2 i da je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će ona biti otvoren za građane i posetioce.

„U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT – biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike, zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, a nalaziće se i edukacioni centar za obuke studenata – mali startap prostori, hakaton za srednjoškolce, radionice za mlađi i školski uzrast, centar za promociju nauke i mnoge druge oblasti koje su važne za unapređenje naučno-tehnoloških dostignuća. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i 5. naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu“, istakao je Jovanović.

Pročitajte i:  Inovacioni distrikt: Jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu

Na srpskom investicionom forumu u Sjamenu su, pored Inovacionog distrikta u Kragujevcu, predstavljena još tri projekta Republike Srbije – Izložba Ekspo 2027, BIO4 kampus u Beogradu i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN za Srbiju, koju su zajednički izradili Vlada Republike Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

PCPress.rs Image

CIFIT je najveći investicioni sajam na svetu koji se ove godine održava pod sloganom „Otvorenost i integrisanost put ka kvalitetnom razvoju. U fokusu ovogodišnjeg sajma biće zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

Pored ministra informisanja i telekomunikacija, Mihaila Jovanovića, delegaciju Srbije u Kini čine i potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,