Traka živi! IBM i Fujifilm izdaju memorijsku traku od 50 TB

Možda mislite da su memorije na kompjuterskim trakama izumrle pre nego što su se pojavile Rubikove kocke.

PCPress.rs Image

Koriste za skladištenje rezervnih kopija kao osiguranje od požara, hakovanja i drugih nezgoda

Ipak, IBM i Fujifilm su se udružili da razviju rekordni novi sistem za skladištenje traka šeste generacije koji može da napravi rezervnu kopiju ogromnih 50 TB podataka. Za većinu ljudi, tehnologija skladištenja zasnovana na trakama opstaje samo u muzejima i starim naučnofantastičnim filmovima. U popularnoj mašti, oni su sinonim za vreme kada su računari bili gigantski mejnfrejmovi teški tonama koji su čuvali svoje podatke na ogromnim mašinama za traku veličine ormara sa koturovima velikim kao tanjiri.

Bili su dominantni medijumi za skladištenje 1960-ih i tokom godina su bili zamenjeni novim tehnologijama koje se poboljšavaju, uključujući disk jedinice, solid state memorije i slično. Međutim, oni nisu nestali, što će pokazati poseta bilo kojoj farmi servera jer se rutinski koriste za skladištenje rezervnih kopija kao osiguranje od požara, hakovanja i drugih nezgoda.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Trake imaju mnogo nedostataka. Ne može im se pristupiti nasumično, otpremanje i preuzimanje znači pokretanje cele trake od početka do kraja, glomazni su, diskovi koštaju mnogo i sporo se kopiraju. S druge strane, same trake su jeftine, imaju veoma veliki kapacitet skladištenja, prenosive su i nemoguće ih je hakovati kada se uklone sa diska.

Nova traka je dizajnirana za IBM-ovu 3592 JF kasetu trake za kompanijski TS1170 drajv i proizvodi je Fujifilm. Iako je procenjen na rekordnih 50 TB, to je samo u nekomprimovanom režimu. Kompresovana, traka može da podnese neverovatnih 150 TB.

Ovo se postiže korišćenjem tehnologije nanočestica i finih hibridnih magnetnih čestica napravljenih od magnetnih čestica stroncijum ferita (SrFe) i čestica barijum ferita (BaFe). One su mnogo manje od prethodnih čestica i raspoređene su veoma ravnomerno da bi obezbedile veći kapacitet memorije po kvadratnom inču i veću površinu za snimanje.

Pored toga, sama traka je 15% duža zahvaljujući tanjem i jačem osnovnom filmu koji podržava magnetni sloj.

„Napredna tehnologija u kaseti sa trakom IBM 3592 JF će omogućiti korisnicima da ostvare visoku gustinu, što olakšava optimizaciju troškova skladištenja uz održavanje performansi i vremena do podataka“, rekao je Alistair Simon, potpredsednik razvoja sistema za skladištenje u IBM-u. „Ovo je prvi medijum za skladištenje na trakama sa izvornim kapacitetom od 50 TB i pokazuje održivost trake kao optimalnog izbora za zaštitu podataka, aktivne arhive i dugoročno zadržavanje u naučnim podacima, prikupljanju industrijskih podataka i okruženjima dobavljača usluga u oblaku.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Izvor: Newatlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,