Ministarstvu odbrane bez naloga suda zabranjena obrada podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, doneo je rešenje kojim se Ministarstvu odbrane Srbije zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima bez sudskog naloga.

PCPress.rs Image

Poverenik je ranije upozorio na nepravilnosti u obradi podataka povodom Izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. Od Ministarstva je zatraženo da dostavi i odgovore na postavljena pitanja i da dostavi svu relevantnu dokumentaciju, što je Ministarstvo propustilo da učini, navodi Poverenik u saopštenju. Imajući u vidu odredbe Ustava Srbije, koje garantuju nepovredivost tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i predviđaju da je odstupanje dozvoljeno isključivo na osnovu odluke suda, pristanak sadržan u Izjavi, ističe Poverenik, ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka, pa ga je, s obzirom da predstavlja rizik za povredu prava velikog broja ljudi, obradu podataka na osnovu njega, nužno zabraniti.

Pristanak za obradu podataka o ličnosti mora, napomenuo je Poverenik, predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj.

Pročitajte i:  Apple negira da je prekršio nalog američkog suda u tužbi Epic Games

Izvor: Poverenik.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,