BIZIT 2022

Misteriozna Planeta 9 nije odgovorna za neobična kretanja na granici Solarnog sistema

Prsten koji se sastoji od svemirskog otpada mogao bi da objasni neobična kretanja na granici Solarnog sistema, te se Planeta 9 još jednom oslobađa odgovornosti.

PCPress.rs Image

Naime, naučnici se još uvek pitaju da li Planeta 9 uopšte postoji, te su nedavno promene u kretanjima u okviru Solarnog sistema pripisivali jačini njene gravitacije, a u nadi da će uskoro dobiti priliku i da je bliže pogledaju. Činjenica je da neko nebesko telo u zadnjem delu Solarnog sistema ima dovoljno jaku gravitacionu silu da može da utiče na kretanje drugih nebeskih tela, a nova studija ukazuje da bi to mogao da bude disk koji se sastoji od ledenih materijala. Tako promene u kretanju ipak ne ukazuju na postojanje misteriozne planete, te Planeta 9 za sada ostaje na nivou teorije.

PCPress.rs Image

Hipoteza o Planeti 9 je prilično fascinantna, najviše zbog toga što nema astronoma koji ne bi želeo da ostane upamćen po tome što je prvi otkrio novu planetu, ali do sada to nikome nije pošlo za rukom, te je kosmički disk sastavljen od ledenih materijala objašnjenje koje trenutno okupira naučnu javnost.

Izvor: Universe Today

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,