TrendMicro

MIT senzor na raspršivanje pretvara naslon za ruke u TV daljinac

Zamislite da sedite na sofi, ali ste zaboravili da uzmete daljinski upravljač za televizor, a vaš pametni zvučnik ne sluša vaš zahtev. Zar ne bi li bilo divno kada bi naslon za ruku vaše sofe mogao da funkcioniše kao daljinski upravljač? To bi moglo da bude moguće sa MIT-ovom novom senzornom tehnologijom na raspršivanje.

PCPress.rs Image

Istraživači iz MIT-ove laboratorija za računarsku nauku i veštačku inteligenciju (CSAIL) kreirali su sistem koji se zove SprayableTech, koji vam omogućava da kreirate interaktivne površine. Pomoću ove nove tehnologije možete raspršiti znak na zidu svoje spavaće sobe za uključivanje, isključivanje i prilagoditi jačinu osvetljenja sijalice, ili možete kauč pretvoriti u daljinski upravljač za televizor.

Evo kako to funkcioniše:

Prvo, morate da napravite model oblika u 3D editoru i on generiše šablone za airbrushing. Takođe biste morali da navedete sve dodatne senzore koje biste želeli da dodate u sistem.

Jednom kada imate kartonski šablon, možete da raspršite “funkcionalno” mastilo (mastilo sa električno funkcionalnim elementima) na površinu na kojoj želite da napravite sistem. Nakon toga, treba da pričvrstite mikrokontroler koji povezuje površinu sa kontrolerom koji upravlja uređajima.

Pročitajte i:  Koncept pametnih gradova na BIZIT konferenciji

Pogledajte video zapis u nastavku da biste videli neke od mogućih primena i bolje razumeli način na koji SprayTech funkcioniše:

Michael Wessely, vodeći autor novog rada o SprayableTech, rekao je da je ovaj alat prilično fleksibilan i da može dovesti do upotrebe u slučajevima izvan kontrolera na zidovima i površinama:

„Budući da je SprayableTech toliko fleksibilan u svojoj primeni, može da se zamisli korišćenje ove vrste sistema izvan domena zidova i površina kako biste napajali subjekte većeg obima poput interaktivnih pametnih gradova i interaktivne arhitekture na javnim mestima. Na ovo gledamo kao na alat koji će ljudima omogućiti interakciju i upotrebu okruženja na nove načine.“

Wessely dodaje da tim ima za cilj da sarađuje sa umetnicima grafita i arhitektama kako bi istražili velika rešenja za pametne gradove i interaktivne kuće.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,