Mobilne mreže pod lupom: mts mreža najbolja u Srbiji

Nemačka kompanija Net Check postoji više od 20 godina i bavi se testiranjem i optimizacijom mobilnih mreža, a od 2018. posluje i u našoj zemlji. Razgovaramo s Nikolom Miloševićem, koji je direktor Sektora za analizu mobilnih mreža u firmi Net Check. Pitali smo ga koje metode merenja koriste i do kakvih su rezultata došli u Srbiji.

PCPress.rs Image

Net Check je kompanija koja više od dve decenije radi s mobilnim operatorima, npr. u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj. Šta nudite svojim klijentima?

Sarađujući s Net Check‑om, naši klijenti dobijaju jasnu sliku o svom položaju na tržištu. Sprovodimo nezavisna merenja prikupljajući opsežne i detaljne podatke o performansama, koje nakon analize naših stručnjaka daju klijentima informacije o kvalitetu čitave njihove mreže. Pored merenja i analize, našim klijentima nudimo i najbolja rešenja kako bi unapredili tehničke mogućnosti mreža i samim tim unapredili kvalitet usluga koje pružaju krajnjim korisnicima. Saradnja sa nama garantuje poboljšanje mrežnih performansi i, što je najvažnije, bolji kvalitet usluge za krajnjeg korisnika. Naš moto je „We ensure quality“ i  naši klijenti vrlo dobro znaju da držimo ovo obećanje.

PCPress.rs Image
Nikola Milošević, direktor Sektora za analizu mobilnih mreža u kompaniji Net Check

Kako vršite merenja?

Merenja se mogu izvesti na tri načina – drive testom, walk testom i crowdsourcing‑om. U slucaju drive i walk testa koristimo mernu opremu renomiranog nemačkog proizvođača Rohde & Schwarz. Naši stručni timovi pažljivo prate čitav proces merenja, a rezultati koje prezentujemo su veoma pouzdani. Naša dugogodišnja saradnja sa najvećim telekomunikacionim operatorima je garancija našeg kvaliteta. Ali se uvek radujemo da taj kvalitet iznova dokazujemo na novim tržištima.

Naš portfolio se ne zaustavlja na mobilnim merenjima, već obuhvata servis optimizacije i planiranja mobilnih mreža, kao i benchmarking fiksne širokopojasne mreže. Uz vrlo kratke rokove, možemo ponuditi „ključ u ruke“ rešenja za planiranje, integraciju i optimizaciju mobilnih mreža, pošto smo izgradili opsežnu internu ekspertizu u okviru Net Check‑a i drugih subjekata matične NC grupe.

PCPress.rs Image

Kada govorimo o novim mogućnostima, prirodno se nameće tema poslovanja u Srbiji…

Naša kancelarija u Beogradu, počela je s radom 2018. godine. Naš tim u Srbiji poseduje veliko stručno iskustvo. U narednom periodu planiramo da zaposlimo još inženjera i povećamo prisustvo Net Check‑a u regionu. Zato željno iščekujemo razvoj 5G mreža u Srbiji i zemljama u okruženju. Tada ćemo moći da znanje koje smo stekli o 5G mrežama kroz saradnju s vodećim evropskim operatorima podelimo s mobilnim operatorima iz regiona.

Prema merenju kompanije Net Check, mts mreža je najbolja u Srbiji

Kakva ste merenja nedavno izvršili u Srbiji?

Već sam pomenuo koliko su naša merenja opsežna, pa slobodno možemo reći da su postala sinonim za pouzdanost i kvalitet. Na primer, u Srbiji je testiranje trajalo 200 sati i obuhvatalo je 26 gradova, auto-puteve i regionalne puteve. Posebno nam je drago što smo iz rezultata saznali da stanovnici Srbije dobijaju odlične usluge, jer su svi mobilni operatori pokazali visok nivo kvaliteta usluga koje pružaju. Ipak, Telekom Srbija se istakao kao najbolji operator u svim kategorijama.

Koja je prednost Telekoma Srbija i mts mreže u odnosu na druge telekomunikacione operatore u Srbiji?

Najveća prednost mts mreže je što visok kvalitet usluga pruža na čitavoj teritoriji zemlje, kontinuirano, ne praveći razliku između gusto naseljenih, urbanih zona, puteva i slabije naseljenih područja. Samim tim, korisnici mts mobilne mreže mogu da uživaju u izuzetnom servisu, najboljem korisničkom iskustvu i van gradova, što je vrlo važno u današnje vreme. Zbog sve veće potrebe za servisom prenosa podataka, zanimljivo je pomenuti da je mts pokazao najbolje rezultate u kategoriji prenosa podataka kako u gradovima, tako i van njih.

PCPress.rs Image
Predstavnik kompanije Net Check uručuje sertifikat Đorđu Maroviću, izvršnom direktoru za tehniku u Telekomu Srbija

Možete li uporediti usluge Telekoma Srbija s mobilnim operatorima u zemljama zapadne Evrope? Postoje li razlike, kakav je kvalitet koji dobijaju korisnici na teritoriji Srbije u odnosu na inostranstvo?

Mreža Telekoma Srbija (mts) pokazala je visoke performanse i možemo reći da nema razlike u odnosu na vodeće operatore u zapadnoj Evropi kada uporedimo 4G mreže. Nadalje, verujemo da su svi srpski operatori spremni da uspešno odgovore na buduće izazove, a najbliži izazov je uspostavljanje 5G mreža. Operatori iz Srbije i susednih zemalja svakako mogu računati na podršku Net Check‑a u suočavanju sa ovim procesom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Mobilne mreže pod lupom: mts mreža najbolja u Srbiji

  • 10. 10. 2021. at 22:48
    Permalink

    mts najbolji?

Comments are closed.