BIZIT plus

Mobilni maraton

Tržišna utakmica u telekomunikacijama trenutno se vodi na polju operativnih sistema – Android, iOS i Windows Phone se bore za naklonost korisnika i bolju poziciju u maratonskoj trci čiji je cilj očito još daleko…

friendsGodina koju smo upravo ispratili bila je tehnološki veoma uzbudljiva, sa puno uspeha i promašaja, pobednika i gubitnika, inovatora i pratilaca, onih koje je krenulo, onih koji su preterali, onih koji su se sapleli… Novi smartfonovi, novi tableti, novi mobilni operativni sistemi, pa i nove mreže: preko 150 4G LTE mreža u 65 država i preko 50 miliona LTE korisnika, uz znatno povećanje broja LTE aparata. Cloud computing postaje praksa mnogih svetskih kompanija, pa bi se reklo da put iz krize vodi kroz oblake. FTTH je u stagnaciji, ali zato je VDSL2 u punom zamahu, ne samo zbog povećanja cene bakra na svetskim berzama. Društvene mreže su sveprisutne, sa nemerljivim uticajem u izbornim kampanjama, više u SAD-u nego kod nas, mada… Živimo u tehnološkom svetu i tehnologija postaje sastavni i neotuđivi deo našeg bitisanja.

U naletu

Android platforma osvojila je čak 75% tržišta smartfon aparata, drugi je iOS sa 15%, a treći RIM BlackBerry sa 4,3%. Prodaja Apple uređaja je pritom u prošloj godini porasla za 57%, a Android aparata za skoro 92%! Apple će prošlu godinu, prvu posle Stiva Džobsa, pamtiti po odličnoj zaradi i povećanju tržišnog udela. Iako je dugo očekivani i u septembra komercijalizovani iPhone 5 najpopularniji aparat, gotovo uz rame mu je Samsung Galaxy S III. Oko 35% svih prodatih smartfona su marke Samsung, pa je ovaj južnokorejski gigant prodao duplo više smartfonova nego Apple i čak devet puta više od nekada neprikosnovene kompanije Nokia. Nokia je prvi put posle dugo godina ispala iz ranga tri najbolja prodavca smartfonova.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

apple_android_microsoft_2Najveći gubitnik je ipak BlackBerry sa padom prodaje na godišnjem nivou od 35%, što je više nego prepolovilo njihovo tržišno učešće. Pojavom Windows Phone 8 operativnog sistema prodaja ovih aparata beleži godišnji rast od oko 140%, iako uz tržišni udeo od svega 2%. Recite sad da vas ova borba Google‑a i Apple‑a, odnosno Android‑a i iOS‑a ne podseća na nekadašnju – PC vs. Mac? O apsolutnoj dominaciji Android‑a govori i podatak da je Android telefona samo u jednom kvartalu prodato onoliko koliko svih mobilnih aparata cele 2007. godine.

Krajem prošle godine Android je preuzeo primat i u ukupnom mobilnom Internet saobraćaju u SAD-u i Kanadi. Iako je u prvoj polovini prošle godine Apple uzimao oko 72% saobraćaja smartfon aparata naspram 26% saobraćaja koji su pravili Android telefoni, sada Android smartfoni prave 51% saobraćaja, a iOS 46%.

Društvene mreže kao način života

Kompanija Facebook je izašla na berzu, a u oktobru su objavili da su dostigli milijardu aktivnih korisnika tokom jednog meseca – svaki sedmi stanovnik Zemljine kugle bio je na Fejsu! Neverovatno i fascinirajuće ili da se zapitamo kuda ovo vodi i kuda ide ovaj svet?

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

I Twitter je prošle godine zabeležio veliki porast popularnosti, naročito među javnim ličnostima. Ova društvena mreža dostigla je 500 miliona korisnika od kojih je mesečno aktivno oko 200 miliona. Svojom prirodom konciznog izražavanja misli i prisutnošću aplikacije na svakom smartfonu, Twitter će sigurno biti još popularniji, iako ostaje daleko iza Facebook‑a.

Online video je verovatno nešto zbog čega je Internet morao biti izmišljen. Lider je, naravno, YouTube sa preko milijardu kreiranih klipova i 800 miliona posetilaca protekle godine. Više od polovine online video stream‑ova pregledanih mesečno je sa YouTube‑a, pa slobodno možemo reći da u domenu online videa YouTube praktično nema konkurenciju. Ovo je važno zbog činjenice da se televizija polako pomera ka online gledanju. Kako se Apple bori protiv ove Google‑ove vedete – možda tako što u svom iOS6 ukine aplikaciju za YouTube?! Ako ne možete da ih pobedite, onda ih ukinite?! Pitam se šta će korisnici reći na ovakvu aroganciju…

Pročitajte i:  Setapp otvara prodavnicu iOS aplikacija

banner-mobile-marketing-2Ako se prisetimo istorije Microsoft‑u je dugo trebalo da iznedri dobar i stabilan OS, pa će možda njihova posvećenost tržištu tableta i smartfonova doneti novi preokret. Ako verujemo da se istorija ponavlja, možda Apple i Microsoft uskoro (opet) zamene mesta. Ovoga puta to neće biti desktop, već mobilni računari.

Ako biram igrača godine u ICT kategoriji, to su svakako Android platforma i kompanija Google. Google će narednih godina u ICT biti ono što je Novak Đoković u tenisu. Moj favorit za naredni period je ipak NFC tehnologija za plaćanje mobilnim aparatom – kao da tehnologija trenutno ide ispred vremena.

Saša Stamenković

(Objavljeno u PC#196)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,