Mobotix termovizija

Mnoge kamere za nadzor mogu da snimaju i pri vrlo slabom osvetljenju, ali ne i kada je potpuni mrak, a potpuno su nemoćne kada se sumnjivci kreću pod okriljem magle, dima ili vegetacije. Termografska kamera umesto svetla detektuje toplotu i njoj ništa ne može da promakne.

mobotix_img_M15D-Thermal_WallMountFront-L12Sećate li se filma Predator? U ovom SF klasiku nemilosrdni tuđin progoni glavne junake nepogrešivo kroz džunglu zahvaljujući posebnom načinu na koji vidi svet – prateći toplotu živih bića koja se za njega prikazuju u jarkim nijansama toplih boja, crvene, žute i narandžaste, jasno odskačući od hladne pozadine džungle u plavoj i sivoj boji. Iako je reč o fantastici, Predator vidi do detalja isto kao što funkcionišu termovizijski sistemi. Sva topla tela (pri čemu „topla“ znači „sva koja se nalaze na temperaturi iznad apsolutne nule“) emituju određeno toplotno zračenje, a specijalni senzori mogu da detektuju čak i vrlo niske nivoe ovog zračenja, pa je na njima zasnovan princip rada kamere koja umesto svetlosti detektuje toplotu. Budući da topla tela zrače bez obzira na to da li je dan ili noć, ove kamere podjednako dobro rade danju kao i noću i jedine su koje mogu da „vide“ u potpunom mraku. Termovizijske sisteme ne treba mešati sa IC kamerama i noćnim vizirima, koji obično daju zelenkastu ili crno‑belu sliku – oni detektuju svetlost u delu spektra bliskom vidljivom i neophodno im je minimalno osvetljenje, bilo prirodno (recimo, svetlost zvezda) ili veštačko (IC farovi i IC iluminatori) da bi mogli da rade. Termovizijskim sistemima, međutim, svetlost uopšte ne treba, pa s termokamerom možete da snimate i u zatvorenom frižideru!

Razumljivo, termovizijski sistemi su najpre našli svoje mesto u vojnoj tehnologiji, što se kasnije odrazilo i na civilne primene jer su uvedena ograničenja po pitanju maksimalne rezolucije i drugih tehničkih karakteristika termovizijske opreme koja se sme slobodno prodavati. Najkvalitetniji sistemi s rashlađivanim senzorima (što je senzor hladniji, to je osetljiviji na niske nivoe toplotnog zračenja) visoke rezolucije i velikog dometa su i dalje klasifikovani kao vojna tehnologija čiji je promet strogo kontrolisan.

Poznati proizvođač IP kamera i sistema za video‑nadzor, nemačka kompanija Mobotix, nedavno je na tržište izbacila termografsku kameru i tako približila ovu tehnologiju svetu IP video‑nadzora. Mobotix M15‑D Thermal je zasnovan na proverenoj Mobotix‑ovoj M15 platformi kamere s dva sočiva. M15‑D Thermal je raspoloživa u nekoliko varijanti, u zavisnosti od vrste sočiva: termografsko sočivo postoji u tri različita ugla, dok se na mesto drugog sočiva može postaviti bilo koji Mobotix senzorski modul (5 MP, kolor ili crno‑beli, od telefoto do hemisfernog, sa LPF filterom ili bez njega) ili lažni modul, koji samo pokriva otvor za montažu modula. Ovo je neophodno da bi kamera zadržala IP66 stepen zaštite – kao i sve Mobotix kamere i ovaj model je izrađen od specijalnog sintetičkog PBT materijala koji omogućuje montažu kamere pod vedrim nebom bez dodatnog kućišta i rad u svim vremenskim uslovima. Isto važi i za druge dobre osobine Mobotix kamera: vrlo mala električna potrošnja od svega 5,5 W, napajanje po PoE standardu, optimizovani MxPEG kodek za kompresiju slike, integrisani zvučnik i mikrofon i sve ostalo što inače krasi M15 platformu. Mobotix M15‑D Thermal detektuje u potpunom mraku, ali i kroz dim, maglu, smog i nemoguće je zaslepeti je jakim izvorom svetla. Ova kamera se koristi za dodatnu zaštitu objekata, u pograničnoj zaštiti na kopnu i moru, ali i u industriji za detekciju pregrejanih delova mašina. U kombinaciji s postojećim senzorima slike i analitičkim mogućnostima softvera kamere (MxActivitySensor, detekcija pokreta, logika događaja i sl.) daje veoma dobre rezultate jer blokira ometajuće faktore u vidu pokreta „hladnih“ objekata, kao što su krošnje drveća, trava, talas oblaka, pružajući uvek pouzdanu detekciju.

Mobotix M15-D Thermal
Tip senzora: Nerashlađivani mikrobolometar rezolucije 50mK
Opseg detekcije: -40°C do +550°C
Rezolucija termalne slike: 336×252, uz softverski upscale do 2048×1536
Maksimalni frejmrejt: 9 fps
Vrste termografskog sočiva (horizontalni ugao): 45°, 25°, 17°
Uslovi rada: IP66 zaštita, -30°C do +60°C
Ostalo: 10/100 ethernet, miniUSB, MxBus, RS232, integrisani mikrofon i zvučnik, interni DVR do 64GB, PoE napajanje
MP cena: 4.000 evra

www.vucomm.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časpšisu PC#209)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,