BIZIT plus

#BIZIT2016: Modularni koncept data centra

Još jedno predavanje koje možete pratiti na ovogodišnjem #BIZIT2016 držaće Miloš Stojković iz kompanije ENEL PS, a tema predavanja su modularni data centri. Realnost je da moderno ICT poslovanje i stalne promene u IT opremi zahtevaju od data centra nekoliko ključnih stvari: modularnost, efikasnost, i upravljivost. Ovo se naročito odnosi na UPS napajanje i klimatizaciju.

prefabrikovani-dc-2

Prefabrikovani elementi data centra omogućuju:

 • Jednostavnije projektovanje i izgradnju
 • Kraće vreme realizacije uz manje rizike
 • Jednostavno proširenje

Prefabrikovani elementi mogu biti osnovni elementi infrastrukture kao što su moduli IT celine (IT pod), elektro napajanja, i hlađenja. Pored toga najčešće se sreću grupisane prefabrikovane celine, i na kraju rade se i prefabrikovani „All in one“ data centri. Moduli infrastrukture omogućavaju najveći stepen pouzdanosti DC, jer su samostalni kao celina, nisu funkcionalno vezani sa ostalim modulima, i u slučaju otkaza jednog modula ostali mogu da nose potreban kapacitet (redundansa sistema N+1 ili N+N). Realizacija nivoa pouzdanosti Tier III ili Tier IV kao i kasnija sertifikacija od akreditovanih tela je jednostavna pomoću ovog koncepta. Moduli UPS napajanja sadrže sve sto je potrebno za neprekidnu isporuku čistog napajanja, uključujuću eksterni by-pass ormar za slučaj popravke UPS-a, distribuciju napajanja za potrošače sa prekidačima, dojavu požara i gašenje, kao i hlađenje samog kontejnera sa opremom.kontejnerski-dc

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Prefabrikovani kontejneri za spoljašnju ugradnju su posebna kategorija. Obezbeđuju nekoliko prednosti u odnosu na sva druga rešenja data centra:

 • Prevazilaze problem nedostatka prostora u samom objektu (montaža u dvorištu)
 • Prevazilazi se sva problematika vezana za protiv-požarne uslove i ograničenja nosivosti poda i instalacionih vertikala u samom objektu (objekti se uglavnom projektuju za boravak ljudi, dok je oprema po m2 znatno teza)
 • Najjednostavnija i najbrža montaža (istovar i postavljanje kranom)
 • Skraćuju rok isporuke (montaže)

TIA-942-A standard

Trošak gubitka ili pada data centra je poskupeo u poslednjih 5 godina, i kompanije su vise nego ikada suočene sa njegovim posledicama. Jedan minut „downtime“-a u proseku danas košta 8.000 američkih dolara. Ovaj trošak uključuje: štetu na osetljivim (mission critical) podacima u DC, indirektni uticaj tog incidenta na organizacionu produktivnost, štetu na samoj opremi (infrastrukturi) koja je otkazala, pravne i administrativne troškove koji prate ovakav događaj, i na kraju trošak poljuljanog poverenja. Otkaz (downtime) DC predstavlja ozbiljnu pretnju, i razlog za dobru analizu rizika i troškova po poslovanje. Najprostija analiza godišnjih prihoda (8.600 časova u godini) može dati brzu procenu.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

topologija-data-kabliranja-prema-zahtevima-nivoa-pouzdanosti

Kako vas standard može spasiti od neželjenog događaja?

TIA-942-A je najbitniji standard u oblasti data centara, i najčešće korišćen širom sveta. Njegova najbitnija uloga je da sačuva investitora od nepotrebnih troškova u određenim segmentima infrastrukture DC. Pokriva sve segmente data centara (skraćenica „TEAM“):

 • Telekomunikacionu opremu
 • Električne instalacije
 • Arhitekturu (uklj. fizičku bezbednost, obezbeđenje, zaštitu od požara…)
 • Mašinske instalacije

TIA-942-A razlikuje 4 nivoa pouzdanosti, gde je nivo “Rated-4” najviši. Temeljnim sagledavanjem Bussines Continuity plana i planiranjem pouzdanosti prema nivou 3 ili 4 uštedećete nepotrebne izdatke za opremu, i postići visok nivo pouzdanosti, sa mogućnošću jednostavnog održavanja tokom rada data centra.

TIA je akreditovano telo od strane ANSI (član globalne ISO organizacije za standardizaciju) za kreiranje, reviziju i unapređenje standarda TIA 942.

Miloš Stojković, Solutions-Product Manager, ENEL PS

Facebook komentari: