Data centri: prednosti hlađenja tečnošću u AI okruženju

Izazovi hlađenja kritične IT infrastrukture nastavljaju se povećavati kako nove tehnologije servera i GPU-ova, mašinsko učenje (ML), veštačka inteligencija (AI) i visokoefikasno računarstvo povećavaju gustoće toplote u okruženju data centara. Hlađenje tečnošću brzo postaje preferirana tehnologija za efektivno upravljanje hot spotova s velikom količinom energije. Međutim, uvođenje novih servera hlađenih pločama sa hladnim tečnostima u osetljivo IT okruženje zahteva inovativnu infrastrukturu za distribuciju hlađenja koja je idealno prilagođena mnogim izazovima s kojima se suočavaju menadžeri data centara.

PCPress.rs Image

Hlađenje tečnošću koristi viša svojstva prenosa toplote vode ili drugih tečnosti za podršku učinkovitom i ekonomičnom hlađenju visokogustih rack ormara i može biti do 3000 puta efektivnije od korišćenja vazduha. Dugotrajno dokazano za primene u mainframe računarima i igrama, hlađenje tečnošću se širi na zaštitu servera montiranih u ormare u data centrima širom sveta.

Liebert® XDU Coolant Distribution Unit dizajnirane za hlađenje u high-density okruženju i prikladne za primenu u direktnom hlađenju čipova tečnošću i tečnošću hlađenih zadnjih vrata rack ormara te nude jednostavno i ekonomično uvođenje u bilo koji data centar.

Pročitajte i:  Vertiv predstavlja sveobuhvatna AI rešenja za napajanje i hlađenje

Porodica Liebert XDU nudi sisteme koji rade sa ili bez potrebe za hladnom vodom na objektu, omogućavajući vam da iskoristite prednosti tečno hlađenih servera kako bi se efikasno podržala veća gustoća unutar rack ormara (high-density), bez dodatnih troškova ulaganja u infrastrukturu.

PCPress.rs Image

Ključne prednosti:

Podržava besprekoran prelaz na visokoefektivno hlađenje tečnošću s fleksibilnošću za prilagođavanjem naizmenične toplote na zadnjim vratima ormara ili hlađenja tečnošću u direktnom kontaktu.

  • Jednostavna i brza instalacija, implementacija u bilo kom data centar okruženju s postavljanjem u redovima (in-row) ili u perimetru.
  • Strogo kontrolisani kvalitet vode i održava integritet sekundarne mreže tečnosti.
  • Osigurava potpunu vidljivost i kontrolu nad operativnim parametrima.
  • Omogućava opcije timskog rada za veću efikasnost i pouzdanost.
  • Nudi trenutna obaveštenja i alarme za curenja ili druge probleme sistema.
  • Projektovano za optimalnu redundanciju kako bi podržalo kritične aplikacije
  • Vodeća industrijska servisna podrška s lokalnom instalacijom i održavanjem istog dana (gde je dostupno).

Saznajte više o Liebert® XDU Coolant Distribution Unit rešenju na: https://www.vertiv.com/en-emea/products-catalog/thermal-management/high-density-solutions/liebert-xdu-coolant-distribution-units/

Kompaniji Vertiv PC Press je dodelio DATACOOL AWARD za Vertiv™ Liebert® XDU Coolant Distribution Unit, za inovaciju godine, liquid cooling rešenje.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Vodeća stručnost kompanije Vertiv u hlađenju data centara: Partnerstva i saradnje

Vertiv sarađuje s Intelom, industrijskim liderom u stvaranju tehnologije koja menja svet, kako bi pružila rešenje za hlađenje tečnošću koje će podržati revolucionarni novi Intel Gaudi3 AI akcelerator, čije je lansiranje predviđeno za 2024. godinu. AI aplikacije i visokoučinkovito računarstvo emituju veće količine toplote, a organizacije sve više prelaze na rešenja za hlađenje tečnošću zbog učinkovitijih i ekološki prihvatljivijih opcija hlađenja.

Vertiv se pridružio NVIDIA partnerskoj mreži u ulozi Solution Advisor: Consultant partner te svojom industrijskom ekspertizom i potpunim portfolijom rešenja za napajanje i hlađenje data centara daje doprinos rešavanju jedinstvenih infrastrukturnih izazova koje predstavljaju nove tehnologije. NVIDIA je sarađivala s Vertivom i nekoliko industrijskih lidera sa sveučilišta, startupa i drugih dobavljača kako bi predložili sistem hlađenja koji je NVIDIA-i i njenim partnerima pomogao da osiguraju potporu od 5 miliona dolara iz programa COOLERCHIPS. Projekat naprednog sistema hlađenja odvijaće se tokom tri godine i ima za cilj pomoći u rešavanju budućih izazova učinkovitosti i hlađenja data centra kombinujući po prvi put dve tehnologije tečnog hlađenja data centra u jedan sistem.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *