Monero: Kad mreža botova rudari kriptovalute

Kriptovalute kao što su Bitkoin, Ethereum, te Monero, već su neko vreme valute koje rado biraju cyber kriminalci i oni koji trguju nezakonitim supstancama. Kako je popularnost digitalnih valuta rasla, tako su kriminalci dobijali sve više prostora da svoje nezakonite aktivnosti sakriju iza privatnosti i anonimnosti na kojoj se zasniva blockchain tehnologija.

PCPress.rs Image

Monero je izbio u prvi plan kada su malveri za rudarenje kriptovaluta postali više rašireni, a kripto-malveri su se prvi put pojavili čim je Bitkoin postao malo bolje poznat. Kako je postajalo teže da se ova valuta rudari na običnim računarima, tako su se napadači okretali alternativama, pa je upravo Monero polako postajao najpopularniji među kripto-bandom.

Malveri su počeli da budu prava opasnost tek krajem 2017. i početkom 2018. godine – kada su kriptovalute dostigle rekordne vrednosti, a Monero došao do 480 dolara. Neke od poznatijih kripto-malver kampanja su Digmine, Hexmen, Loapi, Zealot, WaterMiner, CodeFork, Bondnet, Adylkuzz, CoinMiner, Linux.BTCMine.26, Zminer, DevilRobber, PyCryptoMiner, RubyMiner i MassMiner, i sve su dokumentovane u roku od samo nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

PCPress.rs Image

Najnovija pošast stigla je u obliku mreže botova pod imenom FritzFrog, a u pitanju je opasnost koja je ugrozila više od deset miliona IP adresa. Malver uglavnom cilja vladine organizacije, obrazovne institucije, medicinske centre, banke i telekomunikacione kompanije i instalira aplikaciju XMRig koja služi za rudarenje Monero valute.

Izvor: Coin Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,