BIZIT plus

Monsanto mora da isplati odštetu od 80 miliona dolara

Monsantu je u sredu, 24. aprila naloženo da isplati jednom Amerikancu 80,3 miliona dolara odštete, nakon što je sud odlučio da je ta kompanija sa svojim sredstvom za uništavanje korova Roundup pridonela razvoju raka kod tužioca. Savezna porota suda u San Francisku presudila je da je Monsanto – kompanija koju je kupio nemački Bayer – kriva jer nije na odgovarajući način upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih sa sredstvom Roundup.

PCPress.rs Image
Monsantov herbicid jedan od uzročnika pojave raka

Prošle nedelje porota je odlučila da je to sredstvo ključni činilac u razvoju raka kod Edwina Hardemana iz Kalifornije. Bayer je prošle godine preuzeo Monsanto. „Razočarani smo odlukom porote“, stoji u saopštenju Bayera objavljenom u sredu. „Ova odluka ne menja težinu gotovo 40. godina intenzivnog razvoja nauke i zaključaka regulatora širom sveta koji podržavaju sigurnost naših herbicida baziranih na glifosatu, te potvrđuju da oni nisu kancerogeni“, dodaje su u saopštenju.

Kompanija tvrdi kako presuda „nema uticaj na buduće sudske procese i odluke“ te da će se žaliti na ovu odluku. Ovaj slučaj ključan je za sve ostale koji se vode zbog Roundupa širom SAD-a. Pre nekoliko meseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je Roundup uzrokovao non-hodgkin-ov limfom kod jedne osobe, te da Monsanto korisnike nije upozorio na kancerogene rizike. Roundup sadrži glifosat, najčešći sastojak sredstva za uništavanje korova u svetu. Taj se herbicid široko primenjuje u poljoprivredi.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,