Motorola Moto Buds 600 ANC: Raspevane moto-bubice

Kada neko bombastično najavi svoju audio-tehnologiju, kao što je to Qualcomm učinio, sigurno je obezbedio široku podršku partnera i čitav ekosistem uređaja. Da li je zaista tako i zašto onda Snapdragon Sound nije više zastupljen i zbog čega na svakom koraku ne vidimo bubice s podrškom za ovu tehnologiju koja puno obećava?

PCPress.rs Image

Šta je zapravo Snapdragon Sound? Reč je o tehnologiji dizajniranoj da korisnicima donese najbolje audio-iskustvo, bez obzira na to da li je reč o slušanju muzike, igranju, pozivima… cilj Snapdragon Sound tehnologije je da isporuči zvuk lossless kvaliteta niske latencije, oslanjajući se na Qualcomm Bluetooth High Speed Link i Qualcomm aptX lossless kodek. U praksi, to znači da morate imati telefon s odgovarajućim Qualcomm čipsetom koji podržava ovu tehnologiju, ali i slušalice koje takođe moraju podržavati Snapdragon Sound.

PCPress.rs Image

Zvuk tamo, zvuk vamo…

Motorola Edge 30 Fusion je telefon s kojim smo isprobali Moto Buds 600 ANC. I već tu dolazimo do delimičnog odgovora na pitanje zbog čega češće ne viđamo ovu tehnologiju, pre svega u premijum bubicama. S jedne strane, postoji nekoliko kodeka koji ciljaju lossless audio, manje ili više uspešno, kao recimo LDAC. Tehnički, potrebno je da se ostvari 1,411 kbps kako bi se zadovoljio lossless audio (32-bit / 96 kHz pri 990 kbps).

Pročitajte i:  Sajt Android Police proglasio Motorolu razr 40 ultra najboljim telefonom na preklop

PCPress.rs Image

Premda većina kodeka nije u stanju da to ostvari, čak ni aptX HD, često su sasvim dovoljni za većinu korisnika koji i nisu u stanju da čuju razliku između MP3 320 kbps i npr. FLAC lossless zvuka. Drugim rečima, većini korisnika je i sadašnje stanje dovoljno dobro.

PCPress.rs Image

Ukoliko ste proizvođač vrhunskih True Wireless Stereo bubica, dodatni problem jeste to što morate biti ograničeni na Qualcomm platformu. Recimo, u ovom trenutku autor ovih redova u stanu ima Samsung Galaxy S22 Ultra i Vivo X90 Pro, vrhunske telefone koji su bazirani na Exynos 2200, odnosno Dimensity 9200 čipsetovima. Drugim rečima, ništa od Snapdragon Sound podrške, a eto i razloga zbog čega moramo da koristimo Motorola Edge 30 Fusion da bismo stekli odgovarajuću predstavu o samim slušalicama.

PCPress.rs Image

Snapdragon Sound u praksi

Završavajući pomalo komplikovanu uvodnu priču o samoj tehnologiji, dolazimo do ključnog pitanja – kako zapravo zvuče Moto Buds 600 ANC slušalice i da li je tehnologija vredna posvećivanja istoj, ili je pak možete zanemariti? Prilično ravno i neutralno, što će nekima pogodovati, a nekima neće. Bas je prilično slabašan, dok su srednji, pa i viši tonovi mogli biti istaknutiji. Da li se razlika čuje? Da, čuje se i jasno je da Snapdragon Sound donosi određene prednosti, ali bi one bile dosta uočljivije na dubljem basu i izraženijim visokim tonovima. Drugim rečima, između osrednjih bubica sa Snapdragon Sound-om i vrhunskih bubica koje ne podržavaju HiRes audio izabrali bismo ovo drugo.

Pročitajte i:  Motorola g24 power donosi ogromnu bateriju, upečatljiv dizajn i nisku cenu

PCPress.rs Image

No, to ne znači da ovde nema drugih aduta. Bubice imaju aktivno potiskivanje buke, koje radi sasvim pristojno. Glas prilikom poziva se čuje odlično. Podržana je funkcija brzog uparivanja, kao i multipoint konekcija, odnosno istovremeno uparivanje s dva uređaja. Takođe, treba istaći otpornost na vodu u skladu sa IPX5 standardom, što znači da nećete imati nikakvih bojazni prilikom letnjih pljuskova, trčanja ili vežbanja u teretani. Motorola Moto Buds 600 ANC odlikuje dobra autonomija – oko šest sati reprodukcije uz aktivno potiskivanje buke, uz još dvadesetak sati u rezervi u kutiji. Podržano je bežično punjenje.

PCPress.rs Image

Gde nas to dovodi? U praksi, Snapdragon Sound na Moto Buds 600 ANC slušalicama nije mađioničar koji bi nas ubedio da se pre opredelimo za ove bubice nego za neke vrhunske TWS bubice bez podrške za ovu tehnologiju. No, svakako su vredan dodatak i odličan pratilac Motorola Edge Fusion 30 telefona u Viva Magenta boji, kojim su mogućnosti i upotrebe čitavog paketa značajno proširene. Rade dobro i pouzdano, i što je najvažnije, dolaze u paketu, bez dodatnih troškova za korisnika. Kad je džabe, pa još donosi vrhunske tehnologije i mogućnosti, šta reći osim – da, zahvaljujem.PCPress.rs Image

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,