BIZIT plus

Motorola RAZR 40 Ultra: Sklopi me, preklopi me!

Preklopni telefoni doživljavaju renesansu. Ova vrsta ekrana je budućnost, a rekli bismo da je stigao na tržište prvi potpuno funkcionalan moderan preklopni telefon

PCPress.rs Image

Reč je o Motorola RAZR 40 Ultra telefonu kome je udarna karakteristika veliki spoljni ekran. To je telefon koji se sklapa, dakle nije od onih koji se rasklapaju u tablet, već teže minimalizmu i kompaktnim dimenzijama. Kada preklopite ovakav telefon, možete ga lako staviti u torbicu ili džep. No, prvi put u modernim iteracijama preklopnika RAZR 40 Ultra stiže s velikim spoljnim ekranom koji je potpuno funkcionalan i na kome se može raditi sve što i na unutrašnjem, što je za neke stvari naročito pogodno.

Kada je telefon rasklopljen, izgleda kao i bilo koji drugi monoblok telefon i koristi odličan 6,9“ LTPO AMOLED ekran osvežavanja 165 Hz. Kada je preklopljen, eksterni AMOLED ekran od 3,6“ osvežavanja 144 Hz dolazi do punog izražaja. Korisnik bira da li će aplikacije prelaziti između ekrana i na koji način – softver to odlično radi i prelazi su glatki i neprimetni.

Na taj način možete na eksternom ekranu raditi isto što i na unutrašnjem, smanjujući broj otvaranja telefona, bez obzira na to da li čitate mejlove, slušate muziku, gledate video, hoćete da se fotografišete… Upravo ovaj ekran je glavna prednost u odnosu na sve konkurente, kod kojih na pomoćnom ekranu – ako ga ima – možete eventualno da vidite neku notifikaciju ili poruku.

PCPress.rs Image

Sam telefon je sjajne izrade. Šarka je čvrsta i uliva poverenje, budući da je izrađena od nerđajućeg čelika. Okvir je od aluminijuma, a ekrani su presvučeni Gorilla Glass Victus zaštitom. Telefon je pride otporan na prskanje tekućinama, što je briga manje. Povrh svega, divno miriše – Viva Magenta crveni model dolazi sa specifičnim mirisom u kutiji na koji, kada se naviknete, prosto se zapitate zašto ovo nije standard kod svih telefona. Bukvalno rečeno, RAZR 40 Ultra je užitak za čula.

PCPress.rs Image

Telefon se oslanja na vrlo dobar 4-nm Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čipset, u kombinaciji sa 8 GB RAM-a i 256 GB brzog UFS 3.1 skladišta. Čipset je prilično dobar i štedljiv – nije reč o Gen 2 generaciji iz aktuelnih vodećih modela, ali revizija prošlogodišnje top-varijante uopšte ne zaostaje previše. Performanse su odlične i telefon je u stanju da se sa svim izazovima izbori s lakoćom. Android 13 u praktično izvornom izdanju prosto leti. Tu je i pokoja dodatna funkcija koja dolazi uz Moto UI, kao i kontrola gestovima koja može biti veoma korisna.

Pročitajte i:  Motorola Moto G i bežično punjenje

Jedan od gestova koje ćete često koristiti jeste širenje dlana kako biste snimili selfi glavnom kamerom kada je telefon sklopljen, što je jedna od glavnih prednosti telefona na preklop. Sistem kamera koristi dva senzora – glavni od 12 Mp i ultraširokougaoni od 13 Mp.

Rezultati su nešto ispod aktuelnih top-modela, ali je tako i u drugim telefonima na preklop. Ipak, ukupan utisak je pozitivan. Prisutan je fazni autofokus, kao i stabilizacija. Slike su vrlo dobre, bogate detaljima. S druge strane, kod videa postoji čudno podrhtavanje za koje verujemo da će biti ispravljeno softverskim ažuriranjem.

Standardna selfi kamera od 32 Mp ima fiksni fokus i snima vrlo dobre selfije sa širokim kadrom. No, možete da napravite selfi i glavnim sistemom kamera gde imate prednosti autofokusa, ali se tada snima uži kadar, pa birajte kako vam se više sviđa. Sve u svemu, sistem kamera pruža korektne mogućnosti i opcije, s pristojnim rezultatima.

Pročitajte i:  Nova Samsung Galaxy A serija ponovo pomera granice

Baterija ima kapacitet od 3800 mAh. Ne zvuči puno, ali je pitanje može li više da stane u telefon ovakvog formata. Ipak, uz prilično štedljiv čipset, svima sem najzahtevnijim korisnicima telefon će potrajati do večeri. Punjač od 30 W se isporučuje u pakovanju, a ukoliko imate bežični punjač, tu je vrlo korisna mogućnost punjenja skromnom snagom od 5 W, ali je i to sasvim korektno za ovu vrstu uređaja, naročito imamo li u vidu veliku lagodnost bežičnog punjenja.

PCPress.rs Image

Motorola RAZR 40 Ultra je nesporno najbolji uređaj ovog tipa. Od performansi, realne upotrebljivosti, fantastičnog spoljnog ekrana koji je softverski fenomenalno rešen i samim tim korisniji nego na bilo kom drugom preklopnom telefonu, do činjenice da je reč o verovatno najlepšem, a sigurno najmirišljavijem telefonu današnjice. Sjajan je izbor za sve korisnike koji žele nešto novo i drugačije i diže lestvicu za sve preklopnike na viši nivo.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr

Facebook komentari: