Većina Amerikanaca misli da TikTok predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost

Studije pokazuju da mlađi Amerikanci više prihvataju društvenu mrežu.

PCPress.rs Image

TikTok od marta ima oko 150 miliona aktivnih američkih korisnika

Izgleda da stalni pritisak da se TikTok tretira kao pretnja nacionalnoj bezbednosti deluje, iako samo na neke ljude. Istraživanje Pew Research Center-a pokazuje da oko 59 odsto odraslih Amerikanaca vidi TikTok kao opasnost. Međutim, ovakav pogled varira u zavisnosti od toga da li koriste uslugu ili ne. Samo devet odsto korisnika TikTok-a vidi društvenu mrežu kao veliku pretnju, dok isto mišljenje deli 36 odsto onih koji ne koriste TikTok. Sve u svemu, 42 odsto korisnika vidi uslugu kao vrstu rizika, dok je 65 odsto onih koji je ne koriste zabrinuto.

Što se tiće starosti, ona igra značajnu ulogu što se tiče TikTok-a. Samo 49 odsto korisnika mlađih od 30 godina vidi TikTok kao neku pretnju (samo 13 odsto kao glavnu pretnju), ali te brojke rastu sa starijom publikom. Oko 65 odsto starijih od 65 godina je nervozno zbog TikTok-a, a 46 odsto te grupe vidi TikTok kao kritičnu pretnju. Politika je takođe faktor. Neverovatnih 76 odsto konzervativaca je zabrinuto, dok 49 odsto liberala deli to mišljenje.

Pročitajte i:  Bajden potpisao zakon koji može da zabrani TikTok

Zabrinutost zbog podataka korisnika

Otprilike 64 odsto odraslih Amerikanaca je barem donekle zabrinuto zbog TikTok-ovih praksi rukovanja podacima. Opet, brojke se menjaju u zavisnosti od starosti. Isto mišljenje ima 54 odsto ljudi mlađih od 30 godina, dok je 75 odsto starijih od 65 godina zabrinuto.

Studije su uzete u trenutku kada je Montana donela zakon o zabrani TikToka. Takođe, u isto vreme političari iz obe glavne američke stranke pozvali su na nacionalnu zabranu. Platforma je već zabranjena na većini federalnih uređaja. Obrazloženje je često slično. Zvaničnici su zabrinuti da bi ByteDance, TikTok-ova matična kompanija, mogla dostaviti podatke američkih korisnika kineskoj vladi. Prema navodima, zatim bi ti podaci mogli da utiču na algoritme za širenje prokineske propagande.

TikTok je više puta negirao uticaj kineske vlade i preduzeo je niz koraka da uveri američke političare. Kompanija čuva američke podatke u zemlji, nudi transparentnost u svom kodu i otpušta osoblje koje nepravilno pristupa osetljivim podacima. Međutim, te mere nisu učinile mnogo da umire predstavnike vlade. Takođe, najnovije istraživanje sugeriše da je javnost na sličan način oprezna.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,