BIZIT plus

MoziIlla otpušta 250 zaposlenih i fokusira se na komercijalne proizvode

Mozilla Corporation je objavila da će otpustiti oko 250 zaposlenih, kako bi obezbedila bolju finansijsku budućnost kompanije. U mail-u koji je poslat zaposlenima, CEO kompanije Mičel Bejker, naveo je da organizacija mora da se pripremi na post-COVID-19 svet i da zbog toga svoj fokus mora da pomeri ka komercijalnim servisima.

PCPress.rs Image

Neumitna otpuštanja

Prve mere koje su uvedene u kompaniji bile su pokušaj da se smanji finansijski uticaj pandemije i odnosio se na mere smanjenja troškova – obustavljeno je zapošljavanje novih ljudi, smanjene su beneficije koje su imali zaposleni i odustalo se od poslovnih sastanaka koji zahtevaju putovanja. Međitim, pokazalo se da taj plan nije dovoljan, pa se sada prelazi na drugu fazu. Ona uključuje otpuštanje oko 250 zaposlenih i zatvaranje kancelarije u Tajvanu. Pored toga, još 60 zaposlenih će promeniti svoje pozicije.

Otpuštanje je započeto danas, a radnici koje pogodi ova situacija dobiće otpremnine u visini plata do kraja ove godine, zajedno sa predviđenim bonusima. Da bi pomogli tim ljudima da nađu novi posao, Mozilla planira ta objavi „talent directory“, preko koga će reklamirati znanja i sposobnosti otpuštenih radnika, naravno pod uslovom da oni pristanu da se njihova imena pojave u listi.

Pročitajte i:  Mozilla otpušta 60 radnika

Veliki broj otpuštenih

S obzirom da je u januaru otpušteno još 70 radnika, zajedno sa ovim poslednjim talasom, broj zaposlenih u kompaniji je opao za trećinu (sa oko 1.000, na 680).

Bejker je takođe najavio da će se ciljevi kompanije promeniti u narednom periodu. Kako bi poboljšali finansijsku stabilnost, fokus u budućem periodu će biti stavljen na finansijski održive proizvode. To verovatno uključuje stavljanje akcenta na Mozilla VPN, koji je predstavljen pre nekoliko dana. Aplikacije za virtuelne privatne mreže danas predstavljaju jedan od najprofitabilnijih segmenata u IT-u i, bez obzira što se Mozilla kasno uključila u trku, očekuje da će zbog svoje reputacije postati jedan od većih igrača na tržištu.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: