Računari i Galaksija

Microsoft Surface Duo stiže 10. septembra

Microsoft je zakazao lansiranje svog Dual-screen Android telefona, Surface Duo, za 10. septembar. Ako ne možete da čekate do tada, već od danas možete da ga rezervišete, po ceni koja se kreće od 1.399 dolara, pa na više. Rezervacije su moguće preko AT&T, Best Buy i Microsoft online prodavnica.

PCPress.rs Image

Dva ekrana, Android sistem, snažan hardver

Uređaj se sastoji od dva odvojena OLED ekrana dijagonala od po 5.6 inča sa rezolucijama 1800 x 1350 piksela. Odnos stranica na ekranima je 4:3, a zajedno formiraju displej od 8.1 inča i rezoluciju od 2.700 x 1.800 piksela (i odnos stranica 3:2). S obzirom da su ekrani odvojeni i ne savijaju se, Microsoft je mogao da na uređaj postavi pravi Gorilla Glass zaštitni sloj, a dva ekrana funkcionišu na sličan način kao na Windows PC računarima.

Surface Duo poseduje samo jednu kameru od 11 megapiksela, a uređaj pokreće Snapdragon 855 procesor sa 6 GB RAM-a. Na raspolaganju je, u zavisnosti od verzije, do 256 GB prostora za podatke. U ovoj prvoj verziji, ne pominje se 5G podrška. Telefon poseduje dve baterije, koje se nalaze iza svakog ekrana. Njihov zajednički kapacitet je 3.577 mAh, što za današnje uslove nije mnogo, ali Microsoft obećava da će ona biti dovoljna za celodnevni rad uređaja.

Pročitajte i:  Microsoft i Apple u trci za najvredniju kompaniju na svetu

Što se tiče Android aplikacija, one bi bez modifikacija trebalo da rade na Surface Duo-u. Microsoft je pripremio i specijalne verzije svojih aplikacija Office Suite i OneDrive, kako bi maksimalno iskoristio prednosti dva ekrana. Implementiran je i specijalan algoritam koji predviđa kako i na kojim displejima se otvaraju koje aplikacije. Na primer, kada u jednom ekranu kliknete na neki link, on će se otvoriti na drugom ekranu, ostavljajući vidljiv ekran odakle je link pozvan. Microsoft je kreirao i API-e za dual-screen aplikacije koje planira da podeli Android developerima, kako bi mogli da prave native aplikacije koje koriste sve prednosti dva ekrana.

…ali i visoka cena

Ozbiljnijem proboju Sufrace Duo uređaja na tržištu može da zasmeta cena. Ona daleko prelazi u četvorocifreni rang, ali ne donosi ništa suštinski novo kao što su preklopni telefoni sa savitljivim ekranima. Nedostaju i 5G i NFC podrška, na raspolaganju je samo jedna kamera, a i baterija nije (pre)velikog kapaciteta. Međutim, Microsoft je uveren da je njihovo viđenje budućnosti mobilnih telefona ispravno i očekuju da će biti začetnici novog pravca – preklopnih uređaja sa dva odvojena ekrana.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Sa jedne strane, to je tzv. „safe bet“, jer će izbeći probleme koje su do sada imali praktično svi proizvođači telefona sa savitljivim ekranima, ali zato ne donosi ništa suštinski novo. Koja će „struja“ pobediti, ostaje nam samo a sačekamo i vidimo za nekoliko meseci ili godinu dana.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,