Mozilla lansirala Firefox Reality – pretraživač za VR uređaje

Mozilla je još u aprilu najavila novu verziju Firefox pretraživača, a koja je namenjena uređajima virtuelne, te proširene realnosti, da bi Firefox Reality konačno stigao do korisnika.

PCPress.rs Image

Mozilla novi virtuelni pretraživač opisuje kao open-source, te pretraživač koji brine o bezbednosti svojih korisnika, čiji je interfejs specijalizovan za uređaje za proširenu i virtuelnu realnost. Novi Firefox je tek lansiran, a liči na tradicionalni pretraživač, samo što se razlikuje u tome što pluta u virtuelnom prostoru. Navigacija izgleda prilično jednostavno, a kontroliše se VR upravljačem, i čini se da su eliminisane poteškoće kod aktiviranja manjih tastera, a koje su predstavljale najveći problem tokom testiranja.

PCPress.rs Image

Proizvođači uređaja za virtuelnu i proširenu realnost već su razvili pretraživače za individualne platforme, pa je tako Oculus već objavio jedan za svoj Gear VR uređaj, Google ima eksperimentalnu verziju Chrome-a za Daydream, a Microsoft je pripremio Edge za Windows Mixed Reality. Mozilla ipak želi da korisnici na ovim uređajima koriste Firefox Reality, a iz istog razloga iz kojeg običan Firefox koriste na svojim kompjuterima.

Pročitajte i:  Google Chrome dobija tri zanimljive opcije

VR pretraživači su zamišljeni kao portali ka 2D web stranicama, ali, kako kažu stručnjaci, to neće biti njihova jedina funkcija, pa će moći da pokreću video sadržaje od 360 stepeni koji se nalaze online, a očekuje se da vremenom dobijaju i nove funkcije, što Mozilla omogućava i u okviru svog novog virtuelnog pretraživača.

PCPress.rs Image

Firefox Reality već može da se isproba, a ako se preuzme verzija za Oculus uređaje, te Daydream platformu, ili ako se potraži u Viveport prodavnici, a tako što se ukuca ime pretraživača. Na platformi GitHub dostupan je i čitav projekat, te oni koji to požele mogu da zarone u kod koji je omogućio rađanje Firefox VR pretraživača.

Izvor: Neowin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,