mt:s: Proglašene najuspelije Android aplikacije

PCPress.rs ImageKako da složite virtuelnu Rubikovu kocku, brzo i lako izračunate prosek ocena ili izvedete hemijski eksperiment na vašem mobilnom telefonu? Odgovore na ova pitanja dali su mladi matematičari i informatičari Matematičke gimnazije kreirenjem aplikacija za mobilne uređaje u okviru prvog mt:s Android konkursa. Najuspešnije od njih, Telekom Srbija je nagradio putovanjem na GSMA kongres u Barseloni, kao i tablet računarima i mobilnim telefonima.

Među pristiglim radovima, svojim kvalitetom i originalnošću, kao „najbolja“ izdvojila se aplikacija za dva igrača „Wiz Wars“ pobedničkog tima „AbstractAlgorithm“ čiji su članovi Teodor von Burg i Dragan Okanović. Da bi igrica bila aktivirana dovoljno je da se telefoni povežu bluetooth-om i zabava nadmudrivanja u osmišljavanju što bolje strategije napada i odbrane može da počne. Primenivši programsko umeće i kreativni potencijal, kreatori ove Android aplikacije, izborili su se za titulu pobednika mt:s Android konkursa i tako sebi obezbedili posetu najprestižnijoj svetskoj manifestaciji u oblasti mobilnih komunikacija, Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni.

Takođe veoma inovativna, zanimljiva i „za malo najbolja“, sledi aplikacija „Moj dnevnik“ tima „Mi“ (Rade Špegar, Lazar Arsić i Marko Rakić), uz pomoć koje đaci mogu da vode evidenciju svojih ocena i u svakom trenutku izračunaju prosek. Kao „odlične“, sa izjednačenim brojem glasova, treće mesto dele aplikacija za izvođenje hemijskih eksperimenata na telefonu „MGChemLab“ tima  Divine Intervention (Jovan Damjanović, Milena Milošević) i aplikacija za ocenjivanje škola iz cele Srbije „Oceni školu“, Davida Videnovića.  

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija transkripciju glasovnih poruka

PCPress.rs ImageOvom prilikom, direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je izjavio da je u dosadašnjem periodu kompanija Telekom Srbija pružala veliku podršku Matematičkoj gimnaziji za pripreme i učešće učenika na međunarodnim naučnim olimpijadama. „Međutim, obuka, koju su stručnjaci Telekoma Srbija održali u prethodnoj školskoj godini i takmičenje ’Napravi Android aplikaciju’, dali su ovoj saradnji novi kvalitet i ostvarili našu želju da ona bude ostvarena u oba pravca“, naglasio je direktor gimnazije.

Kao nastavak dugogodišnje podrške Telekoma Srbija đacima Matematičke gimnazije, mt:s Android konkurs pokrenut je sa idejom da im omogući da saznaju više o mobilnim komunikacijama, o mogućnostima koje pruža Android platforma, kao i da im se omogući prilika da steknu praktična znanja iz oblasti IT tehnologija i telekomunikacija

„Pored uspšenih sportista na koje smo ovih dana veoma ponosni, imamo i  ove mlade ljude koji svojim talentom i osvojenim medaljama ukazuiju na to koliko je važno ulagati u  obrazovanje. Drago nam je da je prvi mt:s Anroid konkurs izazvao veliko interesovanje među učenicima i pored takmičenja koja im oduzimaju dosta vremena. Naša saradnja Matematičkom gimnazijom će se nastaviti i u 2012. godini  kroz ovakve projekte i podršku za pripreme i odlaske na takmičenja.“, istakla je Milica Marković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija.

Pročitajte i:  Funkcija Android Auto-a za sumiranje tekstova dok vozite se sada uvodi

PCPress.rs ImageOcenjujući učešće na konkursu, Teodor von Burg kao jedan od autora najuspelije aplikacije, izjavio je: “Takmičenje je za nas bilo zanimljivo i veoma korisno iskustvo. Puno smo naučili o programskom jeziku koji ćemo moći da koristimo i u buduće.” Drugi član pobedničkog tima, Dragan Okanović je dodao: “Prezadovoljni smo nagradom, i ne možemo da dočekamo put u Barselonu. Radujemo se upoznavanju ove evropske metropole, kao i obilasku svetskog telekomunikacionog kongresa gde verujemo da ćemo saznati nešto zanimljivo i upoznati nove ljude.

Kao kompanija koja veliku pažnju posvećuje obrazovanju i mladima, ceneći njihovu kreativnost i razvoj novih i originalnih ideja, Telekom Srbija će i u narednom periodu nastojati da podržava Matematičku gimnaziju kroz slične konkurse i mentorske programe.

 

Spisak nagrađenih na prvom mt:s Android konkursa:

  1. „Najbolji“

Tim: „AbstractAlgorithm“  (Dragan Okanović, Teodor von Burg)

Projekti: „Wizz Wars“ i „Cubin“

  1. „Za malo najbolji“

Tim: „Mi“ (Rade Špegar, Lazar Arsić, Marko Rakić)

Projekat: „Moj dnevnik“

  1. „Odlični“
  • Tim: „The Archer Development“ (David Videnović)

Projekat: „Oceni školu“

  • Tim: Divine Intervention (Jovan Damjanović, Milena Milošević)
Pročitajte i:  Microsoft više neće dozvoljavati korišćenje Android aplikacija na Windows-u

Projekat: „MGChemLab“

Specijalne pohvale:

  • Tim: „Ljubičasta“ (Vesna Todorović, Tamara Šumarac, Milovan Majstorović)

Projekat: „Love Game“

  • Tim: „MgTimSrbija“ (Milovan Majstorović, Nikola Naumovski, Dušan Ristić)

Projekat: „Poruke u određeno vreme“

Izvor: mt:s, PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,