Musk je aktivirao Starlink u Iranu

Elon Musk je dobio odobrenje američke vlade za aktivaciju Starlink-a u Iranu. Američki državni sekretar Antony Blinken, naveo je da su SAD preduzele akciju „da unaprede slobodu interneta i slobodan protok informacija“ Irancima.

PCPress.rs Image

Vlasti su podržale Musk-a

Američko ministarstvo finansija, izdalo je smernice o proširenju internet usluga dostupnih Irancima uprkos američkim sankcijama toj zemlji. Protesti u Iranu odvijaju se nakon smrti 22-godišnje žene koja se nalazila u pritvoru.

Ministarstvo finansija izdalo je opštu licencu sa ciljem povećanja podrške slobodi interneta u Iranu. Iranci protestvuju zbog smrti Mahse Amini. On je preminula dok je se nalazila u policijskom pritvoru, nakon što ju je policija uhapsila zbog nošenja “neprikladne odeće”.

Musk je već ranije najavio da kompanija želi da Irancima obezbedi satelitsku širokopojasnu uslugu Starlink. Starlnik je još ranije omogućen u Ukrajini.

Takođe, spoljno ministartsvo SAD navodi, da ako SpaceX utvrdi da neka aktivnost usmerena na Irance zahteva posebnu licencu, „OFAC će to svakako podržati i dati tome prioritet“. „Po istom principu, ako SpaceX bude zahtevao bilo kakvu pomoć, OFAC će to takođe podržati“.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,