Musk: Novi jeftini modeli stižu 2025. godine

“Praktično ćemo spavati pored proizvodne linije” kako bismo proizveli nove modele, rekao je Musk.

PCPress.rs Image

“Revolucionarni sistem proizvodnje”

Elon Musk je potvrdio da se radi na “narednoj generaciji jeftinog” Teslinog električnog vozila. Musk je “optimističan” i navodi da će novi model stići u drugom delu 2025. godine. Takođe, Musk je obećao “revolucionarni sistem proizvodnje”. Vozilo će biti daleko napredniji od bilo kojeg drugog na svetu “u značajnom obimu”.

Novo vozilo će biti mali crossover sa kodnim imenom “Redwood“. Tesla je navodno poslala zahteve dobavljačima za ponude, predviđajući nedeljni obim proizvodnje od 10.000 vozila. Musk je prethodno izjavio da kompanija radi na razvoju dva nova modela električnih vozila koja bi ukupno mogla da ostvare prodaju od 5 miliona vozila godišnje.

“Naš trenutni raspored pokazuje da ćemo početi proizvodnju krajem 2025. godine. Verovatno negde u drugom delu godine”. Vozilo će se prvo proizvoditi u Teslinoj Gigafabriki u Austinu u Teksasu a kasnije i na drugim lokacijama širom sveta. Musk je nagovestio snažan napor za povećanje proizvodnje: “Praktično ćemo spavati pored proizvodne linije”, rekao je Musk.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

Postigli smo rekordnu proizvodnju i isporuku od preko 1,8 miliona vozila, u skladu sa našim zvaničnim smernicama. U četvrtom kvartalu, proizvodimo vozila na godišnjem nivou od skoro 2 miliona automobila. Ljudi su često iznenađeni što je najproduktivnija fabrika automobila u Severnoj Americi u zalivu San Franciska.

Musk je izjavio da će nova tehnika proizvodnje biti “veoma teška za kopiranje” jer “morate kopirati mašinu koja pravi mašinu koja pravi mašinu…” Nova linija proizvodnje može početi sporijim tempom pre nego što se proizvodnja značajno poveća.

PCPress.rs Image

“Prognozu za proizvodnju treba posmatrati sa oprezom”

Međutim, Musk je upozorio deoničare na “značajno niži” rast prodaje za 2024. godinu, budući da opada talas prodaje Modela 3 i Modela Y. Kompanija predviđa drugi talas prodaje koji će početi dolaskom novih generacija vozila 2025. godine.

Musk je takođe govorio o napretku Teslinog sistema potpuno autonomne vožnje (FSD), napominjući da bi “kompanije koje se bave automobilima trebalo da traže dozvole za FSD”. On je dodao da će razlozi “postati očigledni verovatno ove godine”.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Musk je ranije iznosio slične optimističke prognoze za FSD, mada se on i dalje nalazi na nivou sposobnosti 2. U međuvremenu, rivalska kompanija Mercedes-Benz nedavno je dobila odobrenje nivoa 3 u SAD-u.

Kako je i sam priznao, prognoza proizvodnje “trebalo bi da se uzme sa rezervom, jer sam često optimista u vezi s vremenom.” Bio sam tačan kada sam rekao da će Model 3 pojaviti 2017. godine. Međutim, prevario sam se u vezi sa cenom od 35.000 dolara.

Model se pojavio po ceni nešto malo manjoj od 50.000 dolara a Tesla je samo kratko prodavala model po ceni od 35.000 dolara. Ako se ta istorija ponovi, modeli nove generacije će stići na vreme, ali će možda trebati neko vreme da im cena padne.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: