ERP 2024

Na času hemije: Aplikacija informiše koje su hemikalije bezbedne za mešanje

Oni koji imaju bar osnovna znanja iz hemije znaju da se neke hemikalije ne mešaju, ali se lako zaboravi koje su kombinacije bezbedne, a koje pak ne. Jedna nova aplikacija bi taj problem mogla da reši, budući da je kreirana upravo sa ciljem da bezbedne hemijske kombinacije odvoji od onih koje to nisu.

PCPress.rs Image

Eksperti sa kalifornijskog univerziteta Riverside kreirali su aplikaciju ChemStor, koja raspolaže podacima koje je prikupila Environmental Protection Agency, a u okviru kojih je 9.800 hemikalija organizovano u grupe. Na osnovu toga korisnici dobijaju informacije o tome koje hemikalije mogu da se mešaju, ili da se čuvaju u istom prostoru, a da ne dođe do opasnih reakcija.

Oni koji misle da je ovakva aplikacija nepotrebna mogli bi da se razuvere ako pročitaju da se godišnje dogodi oko 4.500 povreda koje su u vezi sa nepravilnim mešanjem hemikalija. Najveći deo nezgoda ne dešava se u laboratorijama, već u privatnim domovima, a nakon mešanja različitih hemikalija za čišćenje, te bi aplikacija to mogla da spreči, ili bar ublaži. Do velikih nezgoda dolazi i u fabrikama, gde se hemikalije mešaju tokom odlaganja, pa bi i u toj oblasti rešenje eliminisalo veliki broj povreda na radu.

PCPress.rs Image

ChemStor je open-source aplikacija, pa zainteresovani mogu da je pogledaju na GitHub-u.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,