BIZIT plus

Spot robot zakoračio u stvarni svet

Kompanija Boston Dynamics objavila je u septembru 2019. da je robot Spot dostupan za prodaju svakoj kompaniji koja „ima dobre ideje,“ pa se očekuje da kupci dalje unapređuju kupljene modele, te ih približe primeni u svakodnevnom životu.

PCPress.rs Image

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i Light Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Eksperti su u proteklih pet meseci pratili 75 Spot robota koji su svoje mesto pronašli u stvarnom svetu, te počeli da „rade“ na mestima poput građevinskih kompanija i rudnika. Tako su primetili nagoveštaje novih načina na koje bi ljudska bića mogla da sarađuju sa robotima. Tako se, na primer, u nekim rudnicima već koriste podzemna autonomna vozila koja služe za iskopavanje, a najveći problem je tretiranje kvara, budući da u tom slučaju posao mora da se zaustavi kako bi ljudski stručnjak bezbedno stigao do vozila i obavio neophodne popravke. Spot robot situaciju menja iz korena, budući da radnik može da ostane na bezbednoj udaljenosti i da posao obavlja preko robota.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

Tako Spot predstavlja značajan korak na putu automatizacije, budući da blisko sarađuje sa ljudima umesto da ih u potpunosti menja. Ostaje da se vidi kako će se situacija u budućnosti razvijati, ali je već jasno da robot koji pomaže nije nagoveštaj apokalipse.

Izvor: Wired

Facebook komentari: