Data centri 2024

Na Olimpijske igre zahvaljujući – kafi!

Koliko sportistima znači da pokažu svoje sposobnosti na velikim takmičenjima, najbolje govori primer iz 1932. godine, kada je jedna ekipa stigla na letnje Olimpijske  igre u Los Anđeles zahvaljujući kafi! Priča se dešava u vremenu velike ekonomske krize koja je pogodila ceo svet. Sve nacije su se borile da obezbede novac za put i boravak u Americi, tako da je, na kraju, na igre stiglo svega 37 reprezentacija sa 1.503 sportista. Nekoliko disciplina, kao što je fudbal, moralo je da bude otkazano.

PCPress.rs Image
Wikipedia: Los Anđeles – olimpijski stadion 1932. godine

Delegacija Brazila sa 82 sportista se snašla tako što se ukrcala na brod „Itaquicê“,  sa 50.000 džakova kafe, koju su usput prodavali i tako prikupljali potrebna sredstva za učešće na Olimpijskim igrama. Ali, ni dolazak u luku nije bio kraj iskušenjima. Američke vlasti su naplaćivale taksu od jednog dolara po osobi koja bi se iskrcala u luci Los Anđelesa. Da bi manje potrošli, Brazilci su odabrali samo jednu osobu za koju su mislili da ima šansu da osvoji medalju – plivačicu Mariju Lenk, prvu južnoamerikanku koja se takmičila na Olimpijskim igrama. Zatim je „Itaquicê“ zaplovio za San Francisko kako bi usput prodao još kafe, posle čega su imali dovoljno novca da se na kopno iskrcaju i vaterpolisti, veslači i atletičari…

PCPress.rs Image
Wikipedia: Veslači – učesnici olimpijade u Los Anđelesu 1932.godine

Atletičar Adalberto Kardozo, stopirao je od luke San Franciska do Los Anđelesa i nakon tako pređenih 400 kilometara, ušao na stadion svega 10 minuta pre početka trke na 10.000 metara. Kardozo se takmičio bos, završio je na poslednjem mestu, ali je publika navijala za njega svim srcem i dodeljena mu je specijalna medalja za učešće na igrama. Što se naše zemlje tiče, tadašnja Jugoslavija je na Olimpijskim igrama 1932. u Los Anđelesu bila zastupljena sa 1 učesnikom, atletičarem Veljkom Narančićem, koji je sam snosio troškove puta i takmičio se u bacanju diska i zauzeo 17. mesto.

PCPress.rs Image

I ove godine svet je pogodila kriza, drugačija, izazvana pandemijom kovida, zbog čega su Olimpijske igre u Tokiju odložene za narednu godinu. Članovi našeg olimpijskog tima, svih 63 sportista, vredno se pripremaju za takmičenja i veruju u svoj uspeh. U tome im je ključna podrška.  Želeći da bude deo te podrške , Doncafé je od 2018. godine zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije. Tako su još jednom kafa i i sportisti na istom zadatku, da na borilištima vidimo najbolje od najboljih, dok uživamo u šoljici kafe šampiona.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: