BIZIT plus

Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija startovalo je sa radom 1. marta, dok su od danas građanima ovih zemalja dostupne elektronske usluge u okviru ove inicijative na Portalu eUprava.

PCPress.rs Image

Građanima će na Portalu eUprava biti dostupne usluge „Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“ namenjena isključivo državljanima Republike Srbije koji imaju elektronski identitet na Portalu eid.gov.rs, a sa kojim pristupaju Portalu eUprava, i usluga „Slobodan pristup tržištu rada“ namenjena državljanima Republike Albanije i Republike Severne Makedonije koji imaju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu za elektronsku upravu i dodeljen identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana. Korisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

Pročitajte i:  Počelo eZakazivanje za upis dece u osnovne škole

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti na kontakt centar slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem same kontakt forme na Portalu eUprava.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *