Najbogatiji čovek Kine, Jack Ma, povlači se u penziju

Suosnivač Alibabe, Jack Ma, najbogatiji čovek iz Kine i tvorac jednog od najuspešnijih biznisa u državi, sledeće sedmice će se povući iz kompanije kako bi se usredsredio na filantropiju, izveštava New York Times u petak uveče. Ma, koji ima 53 godine, osnovao je kompanju Alibaba 1999. godine i razvio je u posao od 420 milijardi dolara, koji je bio važan u oblikovanju kako građani Kine kupuju i plaćaju online proizvode. Jack Ma poseduje 6,4% udela u kompaniji, dajući mu neto vrednost veću od 40 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Kompanija Alibaba, koja se u velikoj meri posmatra kao Amazon iz Kine, započela je kao online B2B tržište, a počela je agresivno da raste uz lansiranje direktno-potrošačkog tržišta Taobao 2003. Alibaba se od tada proširio na digitalne medije, cloud i širok spektar drugih industrija, a učvrstio je svoju poziciju kao svakodnevni provajder sa servisom za onlajn plaćanje Alipay-om. Kompanija poseduje i značajan udeo na kineskoj društvenoj mreži Weibo, koja je slična Twitter platformi.

Ma sada radi na poziciji izvršnog predsednika upravnog odbora kompanije Alibaba, nakon što je 2013. godine ustupio poziciju CEO-a David Zhang-u, i kontroliše Ant Financial, rebrendirani Alipay i sada ćerku kompaniju za finansijske usluge Alibabe. NYT izveštava da je Zhang verovatno Ma-ov naslednik. Iako je Ma jedan od prvih generacija kineskih milijardera biznismena koji prerano podnosi ostavku, on se veoma poštuje u Kini, gde je poznat kao „Učitelj Ma“, a njegov filantropski posao, fondacija Jack Ma, je fokusirana na podsticanje obrazovanja među stanovnicima ruralne Kine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,