Najbolji uređaji 2012. godine

Retrospektivni decembar mnoge tera da razmišljaju o stvarima koje su uradili ili je trebalo da urade ove godine, propuštenim ili iskorišćenim prilikama, te događajima koji su im proteklu godinu učinili važnom. Mi je pamtimo po gedžetima, pa predstavljamo naše favorite…

Tokom 2012. godine računarska javnost je videla nove operativne sisteme i poslovne programe, ali se nekako sve vrtelo oko gadžeta. Bilo je tu no-vih iPad ova (čak tri, makar se neki isto zovu), novih Nexus a (isto toliko), Android i Windows Phone 8 telefona, brojnih tableta, ultrabook ova i ra-znih hibrida. Za svakoga je bilo po nešto, pa smo pozvali naše urednike i saradnike da, po sopstvenom kriterijumu, izdvoje jedan uređaj i kažu zašto ga smatraju najboljim…

Jovan Bulajić

Amazon Kindle je popularni uređaj za čitanje elektronskih knjiga. Ono što Kindle čini jednim od najboljih uređaja u prethodnoj godini jeste cena – za 69 dolara (u SAD, za najjeftiniji model koji prikazuje dodatne reklame) postao je pristupačan mnogima. Kindle je produžio život tržištu e‑book uređaja koje su potisnuli tableti, a uz više prednosti elektronskog papira (prijatniji za čitanje, manje dimenzije uređaja, štedljiva potrošnja baterije) najviše je pomogla povoljna cena.

 CB_Bulajic-Jovan  Jovan Bulajic amazon-kindle

Vesna Čarknajev

Uz rizik da budem neshvaćena i od kolega i od čitalaca, biram žuti HTC 8X. Ne zbog boje, već zbog njegovog operativnog sistema. Da li zbog toga što sam, za komunikaciju sa ICT svetom, pre dve‑tri decenije izabrala Microsoft (ili je on izabrao mene), ili zbog toga što je Windows Phone 8 dizajniran tako da bude ključna veza svih uređaja koje koristim i kod kuće i na poslu, tek… nemam mnogo dilema pri izboru.

 vesna  htc-now-lead-windows-phone-8-partner-0

Andrija Ćeranić

Ako imate iPhone, iPad ili iPod Touch, obavezno nabavite Apple TV. Kada gledate nešto na vašem uređaju, recimo u dnevnoj sobi, jednim tapom prebacite i sliku i zvuk s malog displeja na veliki ekran televizora. Apple TV za 2012. nudi i strimovanje 1080p filmova, mali je, a nije ni skup.

 andrija  Andrija Ceranic Apple TV

Vesna Knežević Ćosić

Moj favorit su Bluetooth nalepnice StickNFind s baterijama koje traju 12 meseci i koje mogu da zalepim na mobilni telefon, psa, decu, daljinac za televizor, ključeve, ljubavnika, bicikl i sve što mi padne na pamet. Smartfon aplikacija sve očas locira i nađe, pod uslovom da nisam zagubila telefon, što je već priličan bedak koji prepuštam lokalnim nomofobičarima.

  CB_Vesna_Knezevic  Vesna Knezevic stickradar

Voja Gašić

Sony Action Cam – jednostavna kamera za ljude od akcije, koja se nosi na glavi (sećate li se reportera po imenu Max Headroom koji je nosio sličnu napravu?). Ljudi od akcije treba da imaju slobodne ruke, a od 90 grama neće vas mnogo boleti glava. Dobra stabilizacija slike pomoći će i u vrlo truckavim situacijama, a posebno efektne snimke postići ćete usporenim (2x) i superusporenim (4x) snimanjem. WiFi će direktno prenositi svaku vašu vratolomiju, tek koliko da uplašite rodbinu.

 CB_Gasic-Vojislav  Voja Gasic sony-action-cam

 Zoran Kehler

Dizajner Apple iPod‑a Tony Faddella osmislio je Nest termostat. Skinite stari termostat i priključite Nest. On će sam prepoznati tip instalacije – „obično“ grejanje i hlađenje, toplotnu pumpu i ostale varijante. Podesite grejanje ili hlađenje i početnu temperaturu, a u toku dana korigujte temperaturu onako kako vam odgovara. Nakon nekoliko dana Nest će naučiti vaš dnevni i nedeljni raspored i nastaviti da radi bez nadzora. Osim toga, priključuje se na vašu kućnu WiFi mrežu i podešava svoj rad prema spoljnoj temperaturi. Uređaj možete kontrolisati sa iOS i Android uređaja.

 kehler3  Zoran Kehler nest-learning-thermostat

 Stevan Josimović

Google / Asus Nexus 7 je pomerio granice kvaliteta u ekonomskoj klasi. Nexus 7  je po mnogo čemu ispunjenje obećanja koja je Android kao platforma doneo na tržište tablet računara pre nekoliko godina. Uspeh Nexus sedmice se ne vidi samo u tome što je znatno unapredio konkurenciju među proizvođačima tablet računara, već i po tome što je doskora neprikosnoveni Apple morao da izbaci svoj odgovor kada je manji format tablet računara u pitanju. Kapa dole za Google i Asus.

 CB_Steva_Joksimovic  Stevan Joksimovic nexus-7-images

 Andrijana Maksimović

Roze boje je, radi na baterije, a ko ga poseduje ima celokupnu moć u kući. Pogađate – reč je o univerzalnom daljinskom upravljaču, koji je uz sve svoje prednosti još i lepo dizajniran. Poštedeo me je velike kolekcije ružnih daljinaca na stolu, kudikamo je jeftiniji od bilo kog uređaja na ovoj listi (košta oko 10 evra), pa moj glas ide upravo njemu.

 CB_Ana  Andrijana---Sve-u-jednom

 Branko Nikitović

MakerBot Replicator 2  je pravo čudo tehnike, uređaj za 3D štampu pristupačan i običnom čoveku. To je vesnik novog trenda koji nam govori da ćemo mnoge stvari proizvoditi samostalno, preuzimajući sa Mreže njihove “oblike”. 3D printeri više nisu igračke koje će nam biti zanimljive nekoliko dana, već korisne sprave čije vreme dolazi. Uostalom, zar ne biste rado na stolu imali replikator iz Zvezdanih staza, sa rezolucijom štampe od 100 mikrometara?

 CB_Nikitovic-Branko  Ivan Stojanovski makerbot-replicator-2

Mladen Mijatović

CoCo ICS‑1000 Internet Control Station za Home Automation – mali mrežni uređaj veličine kućnog rutera, namenjen daljinskoj kontroli električnih uređaja u kući. Povezuje se na broadband ruter i ne zahteva nikakvu konfiguraciju mrežnih parametara. Uređajem se upravlja preko Interneta, kroz Web interfejs, ili aplikacije za iPhone i Android, a omogućava i laicima da lako i brzo automatizuju svoj dom.

 CB_Mijatovic-Mladen  Mladen Mijatovic wifi_control_station

Jovana Milićević

HD ekran od 4,8 inča, Gorilla staklo, četvorojezgarni procesor i Android Jelly Bean… Šta više poželeti od smartf.. pardon aparata. Samsung Galaxy Camera ima sve one mogućnosti zbog kojih se pri pravljenju fotografija odlučujemo za telefon, a ne foto‑aparat, a tu je i fina kamera od 16 Mp i 21x optički zum. Dovoljno da privuče pažnju i jednog „jabučara“.

 Jovana cb  Print

Jelena Rupnik

Uređaj godine je miš za masažu. Reč je o ergonomski dizajniranom svetlećem, bežičnom mišu koji funkcioniše i kao vibrator sa 10 brzina. Veoma korisno za osobe koje dugo sede ispred kompjutera i posledično pate od RSI (Repetitive strain injury) sindroma. Ukratko, nezamenljivo sredstvo za opuštanje na poslu. A šta ste vi pomislili?

 CB_Rupnik-Jelena  Jelena Rupnik massage-mouse

Pavle Peković

Dell XPS 12. Toliko toga što je donela 2012. godina i što će obeležiti 2013. godinu, nalazi se u ovom uređaju: ultrabook, tablet, ekran visoke rezolucije, touch screen, Windows 8. Uz to, ovaj uređaj mi je omogućio da koristim cloud, Office 2013, novi Office365, punu integraciju s društvenim mrežama, jedinstveni korisnički nalog na svim pametnim uređajima i još mnogo toga. Dell XPS 12 sadrži najviše najaktuelnijih stvari u jednom, veoma dobrom i kvalitetnom uređaju.

 CB_Pekovic-Pavle  XPS Duo 12 Notebook

Dejan Ristanović

Kindle Paperwhite. Možda ne izgleda spektakularno, ali Kindle je uređaj koji će promeniti život onima koji vole da čitaju. U gotovo beskonačnu memoriju staju hiljade knjiga, ekran ne zamara oči pri dugotrajnom čitanju, odskora imate i pozadinsko osvetljenje, a baterija se ipak puni samo jednom u nekoliko meseci.Kindle je uklopljen u eko-sistem koji omogućava da knjige delite između raznih uređaja i da ih čitate na njemu, na računaru, na mobilnom telefonu, na tabletu, da na jednom uređaju nastavite tamo gde ste na drugom stali… Sve knjige koje ste ikada želeli su sada u vašem džepu ili putnoj torbi.

 CB_Ristanovic-Dejan2  Kindle Paperwhite

 Vojislav Simić

Biram prvi Microsoft‑ov tablet sa operativnim sistemom Windows 8 RT. Surface je izuzetnog kvaliteta izrade, s veoma dobrim IPS touch screen‑om i sjajnom ergonomijom, uz odličan korisnički interfejs Modern UI. Tastatura se na uređaj povezuje magnetnom vezom, pa dobijamo upotrebljiv mali računar, što je kvalitet više pri implementaciji tablet računara u poslovno okruženje. Dodatni plus su microSDXC slot, idealan za memorijsko proširenje, te USB port za priključivanje štampača, USB memorije ili hard‑diska, miša i drugih uređaja.

 CB_Simic-Vojislav  Voislav Simic Surface

Bojan Stanojević

Zgodno je kada svoje podatke možete uvek da nosite sa sobom u džepu, a još zgodnije ako ste u prilici da ih udobno obrađujete na velikom ekranu, bez petljanja s komplikovanom sinhronizacijom. Upravo to omogućava Asus PadFone: smart telefon koji možete da utaknete u kućište s velikim ekranom i tako ga pretvorite u tablet, pa čak i da mu dodate tastaturu s touchpad‑om i dobijete netbook. A ako vam tastatura nije potrebna, izaberite verziju 2 – malo lakšu i savremeniju.

 CB_Stanojevic-Bojan  Bojan Stanojevic ASUS-PadFone+PadFone-Station-02

Ladislav Struharik

Najbolja smartphone kupovina: Prestigio Multi Phone 4300 DUO. Sjajan smartfon elegantnog dizajna i odlične funkcionalnosti, po vrlo prihvatljivoj ceni. Ekran odlične čitljivosti, bežičnog i 3G net povezivanja i pristojan foto‑aparat sa autofokusiranjem zapakovani su u dual telefon koji ima gomilu korisnog već preinstaliranog softvera. Dve SIM kartice u isto vreme garantuju da ćete moći svakog meseca dodatno da uštedite optimizujući i cene razgovora i 3G Interneta.

 CB_Struharik-Vladislav  Ladislav Struharik prestigio-multiphone-4300-duo

Aleksandra Šakić

Upravljanje pametnim televizorom pomoću običnog daljinca je podjednako ugodno kao hodanje u dva broja manjim cipelama. Zato je Logitech K400 tastatura za mene kao friškog korisnika Smart TV‑a bila pravo otkrovenje. Plug and play uređaj sa touchpad‑om i mogućnošću upravljanja gotovo svim raspoloživim aplikacijama na Smart TV‑u. I da, što se Samsung‑a tiče, kompatibilna je sa modelom ES6100 i novijim.

 CB_Sakic-Aleksandra  Aleksandra-keyboard-k400-wireless

Boris Stanojević

Pre neki dan sam u prolazu na ulici čuo telefonski razgovor: „Zdravo, kako si? Samo da te pitam kako se čuje, kupio sam novi telefon!“ Nekada je bilo normalno da se telefon koristi za razgovor, danas se sve više gleda („Vidi moj novi telefon“). HTC One X me je oduševio performansama i, pre svega, ekranom. I da, više buljim u njega nego što pričam, ali to je valjda u trendu.

 CB_Stanojevic-Boris  Boris StanojeviŠ HTC_One_X

Nenad Veljković

Ako ste fotograf pa poželite profesionalnu foto i video‑kameru od čak 36 Mp, a da pritom tražena suma ne bude ekvivalentna vrednosti garsonjere, ako biste voleli da slikate u svim svetlosnim uslovima, danju i noću, ako vam je hobi da prebrojavate listiće snimljenog drveta, odabraćete Nikon D800E – vrhunski DSLR aparat koji košta „svega“ 3.000 evra. U foto‑svetu to je najinteresantniji događaj 2012. godine.

 CB_Veljkovic-Nenad  Nenad Veljkovic nikon-d800e-web

 Priredila Jovana Milićević

(Objavljeno u PC#195)

Facebook komentari:

1 thoughts on “Najbolji uređaji 2012. godine

  • 09. 01. 2013. at 14:07
    Permalink

    Najintersantniji dogadjaj u foto-svetu je Nokia 808 PureView,i to ne samo ove godine nego uopste ikada.Predstavljanje te kamere na Nokiji izjednacuju sa predstavljanjem prve kamere na telefonu,pojavom prvo digitalnog foto-aparata,pojavom prvog kolor-aparata…Samo ste tu Nokiju trebali pomenuti jer je to zaista revolucija.

Comments are closed.