Najbrži poluprovodnik na svetu otkriven: Saznajte više o Re6Se8Cl2

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija otkrili su revolucionarni superatomske poluprovodnik, Re6Se8Cl2, koji ima potencijal da revolucionizuje svet elektronike. 

PCPress.rs Image

Re6Se8Cl2 ne zavisi od električne energije, već ga je moguće kontrolisati svetlom

Poluprovodnici su ključne komponente savremene elektronike, a dominantni materijal koji se koristi je silicijum. Međutim, svi poluprovodnici, uključujući silicijumske, suočavaju se sa kvantnim preprekama koje uzrokuju gubitak energije u obliku toplote – ovaj novo identifikovani superatomski poluprovodnik prevazilazi ova ograničenja.

U eksperimentima je Re6Se8Cl2 pokazao izvanrednu sposobnost da nosi kvazipartikle dvostruko brže od elektrona u silicijumu, što ga čini najbržim poluprovodnikom na svetu. Ključ za ovu izuzetnu performansu leži u jedinstvenom ponašanju fonona, kvantnih čestica generisanih vibracijama atoma. U Re6Se8Cl2, kvazipartikli, nazvani akustični exciton-polari, formiraju se kada se čestice energije i fononi povežu.

Za razliku od tradicionalnih poluprovodnika, ovi kvazipartikli se kreću bez raspršivanja, što bi moglo dovesti do bržih i efikasnijih elektronskih uređaja.

Osim toga, Re6Se8Cl2 ne zavisi od električne energije, već ga je moguće kontrolisati svetlom, što potencijalno omogućava uređajima da rade na neverovatno brzim femtosekundnim skalama, šest redova veličine brže od trenutnih gigahercnih čipova, sve pri sobnoj temperaturi.

Otkriće je bilo slučajnost, proizilazi iz eksperimenta za testiranje rezolucije novog mikroskopa. Re6Se8Cl2, sastavljen od atoma renijuma, selena i hlora, nadmašio je očekivanja i pružio neviđenu brzinu u poređenju sa tradicionalnim poluprovodnicima.

Iako superatomski poluprovodnik pokazuje ogroman potencijal, dolazi sa nedostatkom: renijum je redak i skup element. Stoga, možda neće postati standardna komponenta u svakodnevnim uređajima. Međutim, ovo otkriće otvara nove mogućnosti. Istraživanje je dovelo do razvoja teorija i tehnika za identifikaciju drugih superatomskih materijala, možda sastavljenih od lako dostupnih elemenata, sa sličnim ili čak superiornim svojstvima.

Potraga za ultimativnim poluprovodnikom se nastavlja, približavajući nas budućnosti u kojoj bi elektronski uređaji mogli raditi brzinama koje prevazilaze našu trenutnu sposobnost razumevanja.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,