Dahua

BIZIT 2023: Drugi dan u znaku poslovnog softvera

Drugi dan BIZIT skupa, najveće regionalne manifestacije koja okuplja sve što vredi od domaćeg i regionalnog IT-ja, i koji organizuje PC Press, otvorio je Prof. dr Miodrag Zec. On je govorio o Sistemu kao celini, unoseći prepoznatljivu dozu humora i ekscentričnog posmatranja po čemu je postao prepoznat u domaćoj javnosti, doticavši se modernih tehnologija i veštačke inteligencije na specifičan način.

PCPress.rs Image
Prof. dr Miodrag Zec

Potom je otvoren blok posvećen ERP-u i poslovnom softveru. Petar Miljković, CEO kompanije GoPro, je govorio na temu Document Central i BC Insight rešenja. Navodeći da su na prvom mestu zadovoljstvo zaposlenih i klijenata, integritet, pouzdanost i kvalitet u svemu što GoPro radi, istakao je da digitalizacija nije stvar izbora, te istakao vrednost planiranja u čemu je poslovni softver najbolji i najkvalitetniji alat.

PCPress.rs Image
Petar Miljković, CEO kompanije GoPro

Zatim je govorio o Document Central i GoPro BC Insight softveru, istakavši da prvi predstavlja lagano i brzo rešenje, ali i da pomaže preduzećima da izvršavaju svoje zakonske obaveze, dok je drugi oslonjen na veštačku inteligenciju i omogućava poslovnoj inteligenciji da dođu do izražaja. Zajedničko za oba softvera jeste podrška za čitav spektar Microsoft ekosistema, a izlaganje je završeno praktičnim primerima iz upotrebe ovih softverskih rešenja.

PCPress.rs Image
Zoran Minić, Implementator ERP rešenja, AB Soft

Zoran Minić, Implementator softverskih rešenja (tj. ERP-a), je kao temu svog izlaganja imao konkretan case study implementacije ERP-a u sektoru koji se ne asocira sa naročito visokom tehnologijom. Konkretno, radilo se o implementaciji AB Soft ERP-a u fabrici za preradu povrća. Predočio je kompleksne zahteve koji su postavljaju pred ERP sistem u agrarnoj proizvodnji, koji treba da prati planiranje i proizvodnju, prijem, merenje i evidenciju, te da nakon termičke obrade povrća i voća automatski knjiži prijemnice po različitim tipovima skladišta. Istovremeno, tu je i knjigovodstvo, obračuni, troškovi, plate, zalihe. S inkorporisanim PowerBi izveštavanjem, moguće je imati kompletan uvid u poslovanje firme na jednom mestu.

PCPress.rs Image
Una Kostandinović, Marketing menadžer, Kameleon Solutions

Potom je na scenu stupila Una Kostandinović, Marketing menadžer u kompaniji Kameleon Solutions. Održala je predavanje na temu „Šta kupci zaista žele: Očekivanja kupaca u 2024. godini“. Kameleon Solutions nudi rešenja koja se baziraju na dobro poznatoj Salesforce platformi i stoga je u stanju da ponudi veoma značajan uvid u očekivanja zahvaljujući implementiranim CRM rešenjima. Troškovi života preuzimaju primat kod svih krugova kupaca, i utiču na promene prioriteta prilikom kupovine. Čak 80% kupaca tvrdi da je zadovoljstvo koje kompanija pruža podjednako važno kao i proizvod ili usluga. Glavno očekivanje jeste – personalizovano iskustvo, skrojeno po meri kupca, a dve trećine kupaca očekuje da kompanije bolje odgovore na njihove potrebe i želje. Čak 74% kupaca očekuje da sve obavi onlajn, a fizičke maloprodaje se doživljavaju kao mesto kreiranja boljeg iskustva i imidža i sticanje prednosti u odnosu na konkurenciju. Takođe, kupci žele povezano i proaktivno iskustvo prilikom kupovine.

PCPress.rs Image
Miloš Bošnjak, direktor kompanije IIB

Direktor kompanije IIB Miloš Bošnjak je govorio o automatizaciji proizvodnje iz ugla ERP-a, zaokruživši prvi blok drugog dana BIZIT-a. Do informacija je potrebno sve brže doći, a sve je teže doći do njih. Sve je veća količina podataka s kojom se barata, uz povećanje detaljnosti i složenosti. Stoga je veoma važno da informacioni sistem upravlja realnim poslovnim sistemom, a ne da kaska za njim. Naglasio je da alate čine ERP i ostala softverska rešenja, ali i sve druge tehnike beleženja i prenosa podataka, te da samo sinergija svih činilaca, uključujući i kadrove i organizaciju, može dati uspešan informacioni sistem. Potom je govorio o poslovnom informacionom sistemu kao svojevrsnom hibridu raznih softverskih rešenja, koji moraju biti povezani u skladu sa određenim pravilima.

Pročitajte i:  BIZIT 2023: IT infrastruktura kao nosilac industrije

Kompletan drugi dan programa BIZIT 2023 konferencije možete pratiti ovde:

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *