Najčešće greške pri izboru hosting paketa

Odabrati optimalni hosting paket predstavlja priličan izazov za prosečnog korisnika, iako se na prvi pogled ne čini tako. Evo par saveta šta paket treba da sadrži, a šta treba izbegavati. Izbor same hosting kompanije je prvi korak na putu do pravog hosting paketa, ali ćemo se ovog puta na tom segmentu samo kratko zadržati.

PCPress.rs Image

Što više, to bolje! Ne baš.

Jedan od sigurnijih načina da u paketu dobijete sve što vam treba je da uzmete najskuplji. To je istovremeno i jedan od sigurnijih načina da potrošite više novca nego što treba. Ključ je odabrati optimalni paket, ali, kako ga odabrati? Pre svega, treba da definišete koliko posetilaca mesečno očekujete i da li je u pitanju sajt sa malo ili mnogo slika ili možda čak i sa velikim fajlovima za preuzimanje, jer od toga zavise protok i prostor na disku. Naravno, broj posetilaca je u početku više stvar vaših želja nego realnosti, pa je ključno odabrati hosting kompaniju koja vam omogućava da brzo i bezbolno pređete na veći paket. Na taj način možete odabrati manji paket dok ne popularišete sajt i uštedeti novac. Obavezno pre plaćanja proverite da li postoji ovakva mogućnost i da li ima nekih dodatnih uslova.

Besplatno je ponekad najskuplje

Ko bi odoleo besplatnom hostingu? Zašto plaćati kad ga možete dobiti bez uloženog dinara? Razmislite, za sajt je potreban računar, na kome će biti smešteni vaši podaci, brza i stabilna internet veza, ali i ljudi koji će održavati ceo sistem, a  sve to košta. Zašto bi vam neko to dao besplatno? Pa, ima nekoliko razloga. Pre svega, najčešće prikazuju reklame na vašem sajtu, od kojih sva zarada ide njima, a vama samo narušavaju izgled i iritiraju posetioce. Kako bi smanjili troškove, nude uglavnom sporija rešenja zbog kojih se vaš sajt sporije učitava, pa posetioci gube strpljenje i odlaze, a Google vas lošije rangira. Besplatna rešenja imaju i brojna ograničenja po pitanju mogućnosti koje nude, a ukoliko želite da pređete na bolji paket, vrlo verovatno ćete platiti mnogo više nego kod drugih hosting kompanija. Tu su još i loša korisnička podrška i bezbednost, koja je najčešće ispod standarda u branši.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Odabir besplatnog hostingа bi imao smisla da su plaćene varijante skupe, ali u današnje vreme zaista nema razloga da komplikujete sebi život, jer su kvalitetna rešenja veoma pristupačna. Na primer, kod poznate i pouzdane hosting kompanije SuperHosting SuperHosting, možete imati hostovan svoj sajt za samo 165 dinara mesečno, a uz to potpuno besplatno dobijate i .RS domen.

Bezbednost pre svega

Ako mislite da je vaš sajt mali i da ga niko neće napadati, grešite. Napade vrše automatizovani programi koji metu ne biraju po veličini, nego po ranjivostima koje eventualno ima. Sigurnost sajta se najčešće zanemaruje, dok se ne pojavi problem, a tad je već kasno. Kad birate hosting paket obavezno odaberite onaj koji ima uključen SSL sertifikat. Ukoliko imate običan sajt, dovoljan je i besplatan sertifikat, ali ukoliko imate online prodavnicu, potrebno je da uzmete neki od plaćenih SSL sertifikata. Tu su i druge korisne opcije, kao što su zaštita od DDoS napada i SPAM komentara, ili čišćenje sajta od zlonamernog koda nakon hakovanja.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

PCPress.rs Image

Neograničeno! Ili ipak ne?

Kako bi zaštitile svoju infrastrukturu i sprečili zloupotrebe, hosting kompanije postavljaju razna ograničenja u okviru paketa. Jedno od najčešćih ograničenja je ono po pitanju prostora na disku. Zaista verujete da bi vam neko mogao ponuditi neograničen prostor na disku? Naravno da ne. Onog trenutka kad pokušate da u većoj meri iskoristite taj „neograničeni“ prostor, sajt će vam biti blokiran zbog kršenja pravila. Da, treba čitati sitna slova. Drugo ograničenje je vezano za protok, pa dobro proverite koliko podataka vaši posetioci mogu preneti, pre nego što vam hosting blokira sajt. Loša optimizacija sajta (nekompresovane slike, ili preveliki fajlovi za download, na primer), mogu da vam „pojedu“ protok veoma brzo i sa malim brojem posetilaca.

Vremena su se promenila i sad mnogi nude neograničen protok. Šta se to promenilo, kad sad nude takvu pogodnost? Pa, promenio se samo način na koji se štite. Umesto ograničenog protoka, sada je ograničeno korišćenje drugih resursa, kao što su procesor i memorija na računaru koji hostuje sajt, broj istovremenih zahteva ka serveru, protok diska… Iako ovo može da se učini kao minus, u stvari vam govori da je hosting kompanija ozbiljna i da će vaš sajt raditi stabilno, jer ga drugi sajtovi na istom serveru neće zagušiti i usporiti. Jedino je važno da dobro protumačite ograničenja i vidite kako se vi uklapate u njih.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Bekap, bekap, bekap

Koliko god vi sebi obećavali da ćete ručno praviti bekap sajta, nema boljeg rešenja od automatizovanog procesa koji nudi sama hosting kompanija, pa obavezno proverite da li je ta opcija uključena u paket koji želite da kupite i da li se rezervna kopija čuva na drugom serveru, kako u slučaju problema sa hostingom ne bi u nepovrat otišli i podaci sa sajta i bekap.

Povraćaj novca

Na kraju, treba pomenuti još jednu veoma korisnu opciju. Iako „na papiru“ sve može izgledati sjajno, u praksi se može desiti da vam odabrani hosting paket ne odgovara. Zato prednost dajte kompanijama koje nude povraćaj novca (najčešće u prvih 30 dana) ukoliko niste zadovoljno uslugom. Ovo je jedan od boljih dokaza da imate posla sa ozbiljnom kompanijom, a ujedno ćete i lakše doneti odluku kad znate da imate pravo na grešku.

Facebook komentari: