Najgore povrede sigurnosti u 2010. godini

Anna-Chapman-MaximNije iznenađujuće što se najveća imena u tehnološkoj industriji nalaze visoko na spisku zbog toga što su primamljive mete za hakere ili zato što svaka njihova greška izaziva veliku medijsku pažnju. Bilo kako bilo, u godini koja je na izmaku najveće povrede sigurnosti su sledeće:

Google je priznao da je tokom takozvanih „Aurora napada“ došlo do krađe vrednog intelektualnog vlasništva zbog upada na mrežu i nagovestio da je Kina kriva za sajber-napad. Desetak drugih visokotehnoloških i industrijskih kompanija pogođeno je na sličan način. Kineska vlada odgovorila je da ne zna o čemu pričaju.

Mali kineski internet provajder pod nazivom IDC China Telecommunication nakratko je napravio čitavu zbrku na internetu slanjem pogrešnih ruting podataka, što je reemitovao državni telekomunikacioni provajder. Ishod toga osetio se širom sveta. Kineski Telekom je osamnaest minuta preusmeravao petnaest odsto internet saobraćaja kroz kineske servere, što je uticalo na američku vladu i vojne veb-sajtove. Kina je objasnila da je čitav slučaj greška, a ne kibernetički napad.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Kompanije McAfee lansirala je neispravan antivirus softver ‒ ozloglašeni McAfee DAT file 5958 ‒ koji je kod korisnika izazvao brojne kvarove, kao što je čuvena „plava smrt ekrana“.

Iako se Cisco smatra svetskim liderom kad je reč o bezbednosti, neko je uspeo da ishakeriše spisak zvanica za korisničku konferenciju Cisco Live 2010 i dođe do brojeva bedževa i imena učesnika, njihovog položaja u kompaniji, adresa kompanija u kojima rade i mejl adresa.

network-security-auditingGoogle se nedozvoljeno domogao informacija o pojedincima tokom projekta Street View za prikupljanje podataka za svoj servis. Iz kompanije su tvrdili kako je reč o grešci i zakleli se da će pomenute podatke uništiti. Google je čak priznao da je neovlašćeno ušao na privatno vlasništvo u Pitsburgu i morao je da plati jedan dolar dštete bračnom paru koji ga je tužio!

Grupa pod nazivom Goatse Security iskoristila je bezbednosni nedostatak jedne veb aplikacije i obelodanila mejl adrese preko sto hiljada korisnika iPad-a. FBI je uhapsio jednog hakera iz grupe.

Ana Čapman, razotkrivena ruska špijunka u Americi, po povratku u Moskvu je pozirala u provokativnom crnom vešu za jedan muški časopis i dobila posao konsultanta u programu informacionih tehnologija u jednoj ruskoj banci, uprkos očiglednih nedostataka u njenom tehnološkom znanju zbog kojih ju je FBI i uhapsio.

Pročitajte i:  Kompanija Google protestuje u Kaliforniji

Staksnet virus je napao 30.000 sistema u Iranu, moguće kao kibernetičko oružje s ciljem da spreči iranske pokušaje pravljenja atomske bombe. Taj virus napada softver koji kontroliše mašinerije u određenim industrijskim postrojenjima i može dovesti do fizičkog uništenja mete. Iranski predsednik priznao je da sutim virusom neprijatelji njegove zemlje uspeli da izazovu probleme u određenim postrojenjima i dodao da su uradili lošu stvar.

I, naravno, Vikiliks je objavio više od 250.000 poverljivih dokumenata, a epilog tog slučaja se još ne zna, kao ni šta još Asanž krije u rukavu.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,