BIZIT plus

Najgori dan na Wall Street-u od 1987. godine

Indeksi na njujorškoj berzi Wall Street juče su, 16. marta, zabeležili najgori dan u više od tri decenije, a predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da američka ekonomija možda ide u pravcu recesije zbog koronavirusa.

PCPress.rs Image

Dow Jones je završio u minusu 12,9%, što je najveći gubitak tog indeksa od takozvanog Crnog ponedeljka 1987. Taj indeks je juče uspeo da prevaziđe i katastrofalan rezultat od četvrtka, kada je potonuo deset odsto. S&P 500 završio je dan sa 12% u minusu, što znači da je pao gotovo 30% od postavljanja gornjeg rekorda, pre manje od mesec dana, i da je na najnižem nivou od kraja 2018. Indeks Nasdaq je potonuo za 12,3%.

Pad indeksa je bio ubrzan u poslednjih pola sata jučerašnjeg trgovanja, posle Trampove izjave da se ekonomija možda kreće ka recesiji i poziva Amerikancima da izbegavaju okupljanja više od deset osoba, u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa. Njujorški indeksi su juče potonuli iako su Federalne rezerve pre početka trgovanja objavile novi paket hitnih poteza.

Oporavak nakon saniranja pandemije

Gubici na Wall Street-u prethodnih nekoliko nedelja najoštriji su od Svetske ekonomske krize 2008. godine. Tramp i drugi profesionalni investitori navode da bi berza mogla znatno da se oporavi čim zdravstveni stručnjaci stave koronavirus pod kontrolu. Problem je što niko ne zna kada bi to moglo da se dogodi.

U Evropi je nemački DAX juče potonuo 5,3%, francuski CAC 40 završio je u minusu 5,8%, dok je britanski FTSE 100 pao 4,0%. Italijanski indeks FTSE MIB završio je u crvenom 6,1%. Na istoku je japanski Nikkei 225 pao 2,5%, južnokorejski Kospi 3,2%, a hongkonški Hang Seng 4,0%. Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 9,7%. Od korona virusa, čije širenje dovodi do velikih gubitaka u ekonomijama širom sveta, zaraženo je više od 181.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 7.100 osoba.

Izvor: Beta

Facebook komentari: