Najopasnije reči za pretragu

mcafee_logoIstraživanja koja je nedavno sprovela kompanija McAfee pokazuju da je vrlo opasno tražiti screensaver-e na Internetu – na nekim pretraživačima u 59,1% slučajeva naletećete na zlonamerni kod.
McAfee je “isprobao” 2658 popularnih reči i fraza koje se koriste na sajtovima za pretragu i 413.368 dobijenih URL adresa, a rezultati su sortirani pojedinačno i po kategorijama. Osim od fraze, nivo rizika zavisi i od izabranog sajta za pretragu, što je u istraživanju predstavljeno sa dve vrednosti: jedna je maksimalni rizik (ako se traži na rizičnim sajtovima za pretragu), a druga je prosek za sve ispitane pretraživače.
mcafee_dangerous_search_termsNajopasnije kategorije su stihovi pesama (lyrics), koji nose maksimalni rizik od 26,3%, odnosno 5,1% u proseku – to znači da ako stihove tražite na nekom sumnjivom pretraživaču, svaki četvrti “hit” će vam doneti neki malware. Odmah iza stihova je potraga za nečim besplatnim (ključna reč free) sa maksimalnih 21%; međutim, potraga za besplatnim stvarima nosi veći prosečan rizik – 7,3%. Najmanje su rizične pretrage termina vezanih za zdravlje (maksimalno 4% i prosečno 0,4%) i ekonomiju (3,5% i 0,5%).
Detalje o ovom istraživanju možete videti na ovoj adresi, a slična istraživanja McAfee je sprovodio i 2006. i 2007. godine.

Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,