Najpopularnije video igre i rat protiv varalica

Svako ko je bar neko vreme igrao neku popularnu online video igru koja ima i kompetetivni element, sigurno je bar jednom igrao protiv varalice. Bilo da se radi o virtuelnom snajperskom metku koji je previše precizan, igraču koji se teleportuje na bilo koji deo mape, ili neprijatelju koji može da predvidi svaki vaš potez, varanje utiče na iskustvo igranja. Neke od najpopularnijih video igara se protiv varalica bore na zanimljive načine, a kako varanje postaje sve veći problem.

PCPress.rs Image

Svi protiv varanja

Developeri koji stoje iza igara Call of Duty: Warzone, PUBG i Destiny 2 najavili su veliku akciju protiv varalica, a sa problemom se nose i neke igre koje se još nisu ni pojavile – poput igre Valorant koja se očekuje na Twitch-u. Varanje u video igrama nije novi fenomen, budući da postoji od kad se pojavila prva igra, pa, na primer, aimbot-ovi automatski ciljaju u glavu neprijatelja, tako da onaj koji vara automatski pobeđuje. Takozvani „wallhacks“ otkriva pozicije svih igrača na mapi, a tu je i „lag switching“ koji igraču omogućava da se kreće tako da je neprijatelju nemoguće da ga pogodi.

Pročitajte i:  Steam: Koliko koštaju igre koje ste kupili, a nikada niste igrali?

Između developera i varalica postoji konstantna jurnjava u stilu mačke i miša, a situaciju otežavaju mesta na kojima mogu da se kupe alati za varanje. Varalice često kupuju elemente koji se ponašaju kao malver, budući da hakuju igru, te ubrizgavaju delove koda koji menjaju način na koji funkcioniše. Takvi alati su vremenom postajali sve kompleksniji, a razvila se i čitava underground zajednica, te forumi čiji je cilj da se varalice nauče kako da ostanu neprimećene, te kako da ne plaćaju mesečne nadoknade za sadržaje koje igraju.

PCPress.rs Image

Borba sa varalicama se pojačala tokom pandemije, budući da su oni koji su zatvoreni u kuće poželeli da igraju, ali i da varaju. Mnoge kompanije objavile su da nude nagrade onima koji pronađu propuste u igrama, te sistemima protiv varanja, što je korak napred, budući da se do sada uglavnom odbijalo da se govori o varalicama i načinima na koje ugrožavaju najpopularnije igre.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: