BIZIT plus

Najsavremenija Vip 3G mreža pokriva 72% populacije Srbije

PCPress.rs ImageU svim mestima i gradovima sa više od 10.000 stanovnika dostupna napredna HSPA+ tehnologija za najbrži prenos podataka preko mobilne mreže

Nakon što je u februaru 2011. godine prvi u Srbiji korisnicima ponudio mobilnu širokopojasnu (broadband) mrežu zasnovanu na naprednoj HSPA+ tehnologiji koja podržava brzine do 42 Mbit/s, Vip ubrzano radi na širenju njenih kapaciteta i pokrivenosti. Vip pruža najveću 3G HSPA+ pokrivenost u Srbiji koja u ovom trenutku obuhvata čak 72% populacije Srbije, to jest sve gradove sa više od 10.000 stanovnika kao i određeni broj manjih mesta.

,,Prosečne brzine prenosa podataka u u Vip mreži su, u realnim okolnostima, 6,42 Mbit/s preko USB modema od 21 Mbit/s, i čak do 20 Mbit/s sa najjačim modemom iz ponude koji podržava brzine do 42 Mbit/s.  Nastavićemo da unapređujemo našu tehnologiju kako bismo na najbolji mogući način odgovorili na rastuće potrebe mobilnih korisnika.’’, rekao je Dejan Kastelic, direktor, Vip mobile.

Ilustracije radi, uz prosečnu brzinu od 6,.42 Mbit/s korisnik može da preuzme film veličine 700 megabajta za nešto više od 14 minuta, dok bi mu za istu aktivnost u okviru 2G mreže bilo potrebno 11 sati.

Još jedna prednost HSPA+ tehnologije je njena kompatibilnost sa postojećim HSPA smart telefonima i tablet uređajima u Vip ponudi.

Vip je, u saradnji sa kompanijom ZTE, tokom leta testirao LTE (Long Term Evolution) tehnologiju na postojećoj mreži na Novom Beogradu. Ova mreža četvrte generacije korisnicima pruža brzine prenosa podataka – do 150 Mbit/s u downloadu i 50 Mbit/s u uploadu što je skoro četvorostruko brže u odnosu na postojeću HSPA+ tehnologiju. Tehnologija će komercijalno biti uvedena u Srbiju čim se steknu svi neophodni preduslovi, od regulatornog okvira do potražnje na tržištu.

Da podsetimo, Vipovi korisnici komuniciraju u mreži koja je pobednik prvog nezavisnog testa kvaliteta srpskih mobilnih mreža za 2011/2012. godinu urađenog od strane magazina Connect Srbija i kompanije P3 Communications.

Mapu HSPA+ pokrivenosti možete pogledati na:  http://www.vipmobile.rs/o-vipu/vip-mreza/mapa-pokrivenosti.1634.html.

Izvor: Vip

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,