Najsavremeniji Data centar u regionu

Prepoznavši potrebu za pravilnim upravljanjem i održavanjem složene ICT infrastrukture, mts je izgradio jedan od najsavremenijih Data centara u regionu koji u okviru svoje ponude obezbeđuje kompletan portfolio ICT usluga namenjenih poslovnim korisnicima: od smeštaja opreme (Telehousing usluga), iznajmljivanja infrastrukture, pristup svim ICT uslugama na nacionalnom i međunarodnom nivou, pa sve do servisa baziranih na cloud tehnologiji ili kompletnog IT outsourcing‑a

IMG_1347

Pažljivim odabirom lokacije, mts Data centar smešten je u samom centru Beograda i prostire se na više od 2000 m2 tehničkog prostora. Zahvaljujući profesionalnom projektovanju i opremanju u skladu sa Tier 3/4 standardima, korisnicima se garantuje pouzdanost i raspoloživost njihovih podataka, u svakom trenutku.

Poslovna rešenja u skladu sa zahtevima korisnika

Visokoskalabilna arhitektura cloud servisa omogućava da se ispune poslovni zahtevi svih korisnika, dok opcija „Oblak po meri“ omogućava samostalno definisanje parametra personalizovanih virtuelnih servera. Za korisnike koji imaju potrebu za većim kapacitetima, na raspolaganju je usluga VPC (Virtual Private Cloud), dok za specifične zahteve postoji mogućnost da se na virtuelnoj infrastrukturi kreiraju serveri nestandardnih konfiguracija.

mts cloud platforma „Oblaci“ pruža korisnicima i mogućnost da proces online kupovine, kao i sve akcije na sistemima, izvode u potpunosti automatizovano. Preko portala, svaki korisnik ima punu kontrolu prilikom kupovine, izmene parametara, kao i tokom korišćenja, s mogućnošću praćenja troškova definisanih na dnevnom ili mesečnom nivou. S druge strane, sistem automatski generiše poruke u vidu upozorenja kada svaki od resursa dostigne definisane granice opterećenja, čime se korisnik na vreme upozorava da blagovremeno optimizuje svoje resurse ukoliko za to ima potrebe.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

U skladu sa interesovanjima i zahtevima korisnika, mts je uveo SaaS (Software as a Service). Pored smeštaja opreme, infrastrukture, kao i servisa baziranih na cloud platformi, u ponudi su mnogobrojna SaaS rešenja, kao što su Antivirus Trend Micro za poslovne korisnike (Worry Free), Microsoft‑ovo poslovno rešenje (Exchange, Lync, Share Point), napredan BizDisk servis, kao i BizMail. U saradnji s kompanijom SAP, mts će uskoro prvi u Srbiji ponuditi i Mobile Device Management rešenje mts Afaria, dok će pomoću platforme „Oblaci“ u ponudi biti i CRM rešenje, kao i Veeam Cloud Connect Backup and Disaster Recovery rešenja.

Najmoderniji sistemi zaštite podataka

mts data centar karakteriše vrhunska opremljenost i sigurnost u skladu sa Integrisanim sistemom bezbednosti i zaštite (ISMS) koji je implementiran prema zahtevima ISO 27001 standarda. Ovaj sistem dizajniran je tako da efikasno upravlja rizicima po bezbednost informacija i podrazumeva integraciju tehnologije, poslovnih procesa i ljudskih resursa.

Bezbednost i zaštita projektovani su po konceptu Defense in depth koji podrazumeva višestruke slojeve zaštite informacija, dok svaki od servisa pre puštanja mora proći stroge procedure Security sektora. Neke od softverskih zaštita koje korisnici imaju na raspolaganju jesu firewall, IPS zaštita servisa, DDoS zaštita, antispam i antimalware filtriranje elektronske pošte. Pored zaštite od cyber napada, celokupno cloud rešenje odlikuje višestruki backup koji se svakodnevno vrši za sve korisnike, kao i savremena fizičko‑tehnička zaštita jednog od najnaprednijih data centara u ovom delu Evrope.

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

Efikasnim redundantnim sistemima elektroenergetskog napajanja, najmodernijim sistemima elektronske zaštite, kao i klimatizacijom koja je u skladu s najvišim industrijskim standardima, omogućeno je bezbedno procesiranje i čuvanje podataka. Zaštita je dodatno unapređena sistemom za automatsko gašenje požara, kao i posebnim sistemom za ranu detekciju požara (VESDA). Zidovi unutar data centra su vatrootporni dok dupli pod poseduje senzore za detekciju prisustva vode, čime se potencijalni problemi mogu blagovremeno sanirati. Klima‑ormani postavljeni su u koridoru iza data centra, pa se održavaju bez ulaska osoblja u prostor u kom se nalazi oprema korisnika.

Visokokvalitetna usluga podrazumeva i dodatne sisteme zaštite u vidu fizičkog obezbeđenja, kao i elektronske zaštite ulaska. Naprednim sistemom video‑nadzora, snimci se prosleđuju na centralnu lokaciju gde se nadgledaju i čuvaju 30 dana, a postoji i mogućnost da korisnici sami postave svoj sistem za nadzor. Upravo su skalabilnost i fleksibilnost usluga značajni aspekti ponude mts data centra. Personalizacija usluge omogućena je radi zadovoljenja specifičnih potreba korisnika, poput smeštanja opreme u zasebne odeljke koji garantuju privatnost, uz dodatni sistem zaštite. Korisnicima su na raspolaganju i usluge obezbeđivanja zasebne klimatizacije, kao i ugrađivanje senzora za temperaturu i vlažnost vazduha.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Za održavanje celokupne infrastrukture zadužen je poseban, sertifikovan tim s dugogodišnjim radnim iskustvom u ovoj oblasti. Zahvaljujući neprekidnom nadzoru i saradnji s partnerima i proizvođačima opreme, specijalizovano osoblje na raspolaganju je da interveniše u slučaju bilo kakve smetnje.

Zasluženo poverenje korisnika

Zahvaljujući svojoj širokoj paleti usluga, od telehousing servisa koji podrazumeva smeštanje opreme, do kompletnog IT outsourcing‑a, mts data centar u potpunosti može da zameni IT sektor neke kompanije. Ukoliko se kompanija oslanja na mts usluge pristupa Internetu i prenosa podataka, zaokruženo je E2E rešenje u pogledu bezbednosti i stabilnosti svoje IT infrastrukture.

Garancija visoke pouzdanosti i kvaliteta koju pruža mts data centar potvrđena je i sertifikatima o ispunjenosti zahteva standarda ISO 9001, 20000 i 27001 u domenu pružanja IT servisa. Upravo su zavidan nivo sigurnosti i skalabilnosti glavni razlozi zbog kojih su mnogi korisnici već poverili deo ili kompletan IT segment svog poslovanja mts‑u, prepoznavši ga kao najpouzdanijeg partnera za brigu o smeštanju i čuvanju svojih podataka.

www.mts.rs

 

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,