Najveći staklenik na svetu, paradajz i roboti

Mnogo je prošlo od kad su traktori napravili revoluciju, sad je red na robote. Tehnološki napredak je doneo nove tačke s kojih može da se bere i okopava, a u tome su poslednjih godina pomogle i autonomne mašine. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove mašine mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim gazdinstvima.

PCPress.rs Image

Nekada davno žetva je podrazumevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, te je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom. Upravo zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

Najveći staklenik na svetu podržava automatizaciju, budući da će poljoprivreda na taj način postati efikasnija, samim tim održiva. Kombinacijom veštačke inteligencije i održivih resursa uzgaja se paradajz koji mehaničke ruke beru baš na vreme. Sistem trenutno može da razlikuje pedeset podvrsta paradajza, a botovi zahvaljujući vežbanju postaju sve bolji.

Pročitajte i:  Nevolje s halucinacijama: Kad ChatGPT piše gluposti

Roboti su zaduženi za branje uzrelih plodova unutar staklenika na AppHarvest farmi u Kenatkiju. Staklenik je veći od pedeset fudbalskih igrališta i godišnje proizvede preko 20 hiljada tona paradajza, što je na primer duplo više od količine koja se proizvede u celoj Danskoj. Jedna biljka u ovom stakleniku može da izraste do 13 metara u visinu, a plodove beru robotske ruke koje su postavljene tako da slobodno mogu da se kreću na svim visinama.

Očekuje se da su u narednim decenijama poveća potreba za hranom, budući da je na planeti sve više ljudi. To znači da će porasti i potreba za što efikasnijim načinima proizvodnje, što će napraviti puno mesta za robote.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: