BIZIT plus

Nakon kazni – Google plasira u Evropi dugme „odbaci sve“ za kontrolu kolačića (cookies)

Google uvodi nove opcije za odbijanje kolačića za praćenje u Evropi nakon što je utvrđeno da njegovi postojeći dijaloški okviri krše zakone EU o podacima. Dobro izbalansirani meniji čine odbijanje lakim kao i prihvatanje.

PCPress.rs Image

Ranije ove godine, francuska agencija za zaštitu podataka CNIL kaznila je Google sa 150 miliona evra (170 miliona dolara) zbog upotrebe zbunjujućeg jezika u banerima kolačića. Ranije je Google dozvoljavao korisnicima da prihvate sve kolačiće za praćenje jednim klikom, ali je primorao ljude da kliknu kroz različite menije kako bi ih sve odbili. Ova asimetrija je bila nezakonita, objavio je CNIL, usmeravajući korisnike da prihvate kolačiće u krajnju korist Google-ovog reklamnog poslovanja.

PCPress.rs Image

Google-ovi novi baneri kolačića daju jasne, uravnotežene izbore: „odbaci sve“, „prihvati sve“ ili „više opcija“ (da bi se izvršila detaljnija kontrola). Novi meni će se pojaviti u Google pretrazi i YouTube-u ako korisnici nisu prijavljeni na nalog. (Ako ste prijavljeni, možete da prilagodite opcije praćenja preko Google menija za podatke i privatnost.)

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

„Počeli smo sa lansiranjem u Francuskoj i proširićemo ovo iskustvo na ostatak Evropskog ekonomskog prostora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarsku“, piše Google menadžer proizvoda Sammit Adhya u postu na blogu u kojem najavljuje promene. „Uskoro će korisnici u regionu imati novi izbor kolačića – onaj koji se može prihvatiti ili odbiti jednim klikom.

Čak 90 odsto ljudi prihvati cookies

Upotreba banera kolačića uopšteno ostaje zbunjujuće i frustrirajuće iskustvo za većinu korisnika interneta. Davanje ljudima opcije da odbiju ili prihvate kolačiće trebalo je da ponudi veću kontrolu nad podacima korisnika, ali, kao što pokazuje Google primer, to može zavisiti od toga kako se te opcije implementiraju. Evropski centar za digitalna prava (noib), koji vodi kampanju za ispravne menije kolačića, kaže da 90 odsto korisnika klikne da prihvati sve kolačiće, ali samo 3 odsto ih zapravo želi. Promene poput onih koje je primenio Google su svakako male, ali bi mogle pomoći da se promeni ovaj balans.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,