BIZIT plus

Nakon kolapsa SVB banke Bitcoin pao ispod 20 hiljada dolara

SVB 16. najveća banka u SAD-u po imovini zatvorena je u petak. Od tada Bitcoin pada ispod 20 hiljada dolara.

PCPress.rs Image

Kolaps SVB predstavlja drugi najveći bankarski kolaps u istoriji SAD-a i izazvao je pad na finansijskim tržištima dok stopa inflacije nastavlja da raste. Takva plima finansijskog haosa gura investitore ka zlatu, dok kriptovalute postavlja u drugi plan ili čak predstavlja njihov potpuni kraj?

Bitcoin je pre petka beležio skok. Nakon kolapsa SVB počinje da pada ispod 20.000 dolara. SVB je povezana sa tehnološkim svetom kao veliki finansijer. Nakon kolapsa ove banke očekuju se drastične nelinearne promene u tehnološkom svetu što će se svakako odraziti i na kriptovalute.

Da li kritpovalute mogu da izdrže ovakav udarac?

Tokom narednih nedelja očekuje se da će Bitcoin dospeti do vrednosti od 17.500 dolara. Za sada se ne očekuje njegov dalji pad. Međutim, njegova vrednost u velikoj meri zavisi i od drugih parametara koji su trenutno na tržištu veoma nestabilni.

Ideja o prelasku na digitalnu valutu i digitalni novac pokazala je do sada svoju veliku otpornost na promene. Ipak, do sada nije bilo tako značajnog okretanja kao zlatu tehnoloških kompanija, barem ne javno. Odnosno investitori tehnoloških kompanija nisu se javno okretali ka zlatu, što danas jeste slučaj. Zlato kao potka finansija ponovo počinje da sija. Ukoliko se nastavi trend porasta cene zlata sasvim je izvesno da će kriptovalute početi da beleže značajan pad. Treba imati u vidu da Federalne rezerve trenutno „češljaju“ i druge banke pa se u narednim nedeljama može očekivati još jedan kolaps.

Pročitajte i:  Akcije Tesle padaju nakon što su isporuke pale za 8,5% u odnosu na pre godinu dana

Ukupna vrednost kriptovaluta iznosi 932 milijarde dolara koje su suštinski bez pokrića.  Stručnjaci upozoravaju da pad Bitcoina na 19.500 dolara postaje ozbiljna zona i vreme za prodaju.

Izvor: kitco.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,