Top50 Glas publike

Akcije Coinbase-a padaju, pad bitcoina se nastavlja

Coinbase akcije su pale za više od 8% produžavajući pad koji je gurnuo kripto razmenu na najniži nivo od njenog nastupa na tržištu u aprilu 2021. Pad dolazi zbog bitkoina pad se nastavlja i investitori brinu o zarazi od spektakularnog kolapsa FTX-a ranije ovog meseca.

PCPress.rs Image

Devetnaest meseci nakon izlaska na berzu sa tržišnom kapitalizacijom od preko 85 milijardi dolara, Coinbase je pao ispod granice od 10 milijardi dolara i izgubio je preko četvrtine svoje vrednosti u protekle četiri trgovačke sesije.

Pitanja su se kovitlala o zdravlju FTX-ovih rivalskih berzi, što je izazvalo rasprodaje širom industrije koje su dovele do toga da neke kompanije privremeno obustave trgovanje, a druge da pripreme potencijalne podneske za bankrot. Analitičari kompanije Mizuho napisali su u napomeni da dnevni obim u industriji ima trend od 30% do 40% ispod njihovog proseka za godinu.

Izvršni direktor Coinbase-a Brian Armstrong rekao je u tekstu za CNBC od 11. novembra da njegova kompanija nema „materijalnu izloženost FTX-u“, ali ima „simpatije prema svima koji su uključeni“. Akcije Coinbase-a su ove godine pale za više od 83%.

Pročitajte i:  Bivši CEO FTX-a uhapšen na Bahamima

„Stresno je svaki put kada postoji potencijal za gubitak kupaca u našoj industriji, a mnogi ljudi gube mnogo novca kao rezultat FTX-ovih borbi“, rekao je Armstrong.

Bank of America je smanjila rejting Coinbase-a, navodeći „rizik od zaraze“ za platformu za razmenu kriptovaluta, čak i ako to nije „još jedan FTX“.

„To ih ne čini imunim na šire posledice unutar kripto ekosistema“, rekao je Jason Kupferberg iz Banke Amerike.

Pre pada FTX-a, tržište je bilo usred kripto zime koja je poslala cene bitkoina i ethereuma  prevrnuo i naterao brojne firme u stečaj. Ranije ovog meseca, Coinbase je prijavio pad prihoda od više od 50% u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije i gubitak od 545 miliona dolara. U junu je kripto berza smanjila 18% svoje radne snage.

Naknadna rasprodaja bila je još ekstremnija, sa bitkoinom koji pao za više od 3% na najniži nivo u poslednje dve godine. Ethereum je pao za više od 6%. Solana, novčić koji je reklamirao i podržavao osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried, izgubio je više od dve trećine svoje vrednosti za dve nedelje.

Pročitajte i:  Coinbase nadgleda ispravku veba i aplikacija

Za nekoliko dana, FTX je prešao sa procene od 32 milijarde dolara do bankrota jer je likvidnost presušila, kupci su zahtevali povlačenje, a rivalska berza Binance je raskinula svoj neobavezujući ugovor o kupovini kompanije. FTX je 11. novembra podneo zahtev za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11.

Bankman-Fried je rekao da je imovina kompanije bila “u redu” dva dana pre nego što je očajnički želeo spas. Od tada je u tvitovima rekao da pokušava da povrati depozite za klijente kompanije.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *