Akcije Coinbase-a padaju, pad bitcoina se nastavlja

Coinbase akcije su pale za više od 8% produžavajući pad koji je gurnuo kripto razmenu na najniži nivo od njenog nastupa na tržištu u aprilu 2021. Pad dolazi zbog bitkoina pad se nastavlja i investitori brinu o zarazi od spektakularnog kolapsa FTX-a ranije ovog meseca.

PCPress.rs Image

Devetnaest meseci nakon izlaska na berzu sa tržišnom kapitalizacijom od preko 85 milijardi dolara, Coinbase je pao ispod granice od 10 milijardi dolara i izgubio je preko četvrtine svoje vrednosti u protekle četiri trgovačke sesije.

Pitanja su se kovitlala o zdravlju FTX-ovih rivalskih berzi, što je izazvalo rasprodaje širom industrije koje su dovele do toga da neke kompanije privremeno obustave trgovanje, a druge da pripreme potencijalne podneske za bankrot. Analitičari kompanije Mizuho napisali su u napomeni da dnevni obim u industriji ima trend od 30% do 40% ispod njihovog proseka za godinu.

Izvršni direktor Coinbase-a Brian Armstrong rekao je u tekstu za CNBC od 11. novembra da njegova kompanija nema „materijalnu izloženost FTX-u“, ali ima „simpatije prema svima koji su uključeni“. Akcije Coinbase-a su ove godine pale za više od 83%.

„Stresno je svaki put kada postoji potencijal za gubitak kupaca u našoj industriji, a mnogi ljudi gube mnogo novca kao rezultat FTX-ovih borbi“, rekao je Armstrong.

Bank of America je smanjila rejting Coinbase-a, navodeći „rizik od zaraze“ za platformu za razmenu kriptovaluta, čak i ako to nije „još jedan FTX“.

„To ih ne čini imunim na šire posledice unutar kripto ekosistema“, rekao je Jason Kupferberg iz Banke Amerike.

Pre pada FTX-a, tržište je bilo usred kripto zime koja je poslala cene bitkoina i ethereuma  prevrnuo i naterao brojne firme u stečaj. Ranije ovog meseca, Coinbase je prijavio pad prihoda od više od 50% u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije i gubitak od 545 miliona dolara. U junu je kripto berza smanjila 18% svoje radne snage.

Naknadna rasprodaja bila je još ekstremnija, sa bitkoinom koji pao za više od 3% na najniži nivo u poslednje dve godine. Ethereum je pao za više od 6%. Solana, novčić koji je reklamirao i podržavao osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried, izgubio je više od dve trećine svoje vrednosti za dve nedelje.

Za nekoliko dana, FTX je prešao sa procene od 32 milijarde dolara do bankrota jer je likvidnost presušila, kupci su zahtevali povlačenje, a rivalska berza Binance je raskinula svoj neobavezujući ugovor o kupovini kompanije. FTX je 11. novembra podneo zahtev za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11.

Bankman-Fried je rekao da je imovina kompanije bila “u redu” dva dana pre nego što je očajnički želeo spas. Od tada je u tvitovima rekao da pokušava da povrati depozite za klijente kompanije.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,